Angol jövőidővel kapcsolatba szeretnék egy kis segítséget?
Lenne pár rövid kérdésem. Elég sok gyakorlófeladatot megcsináltam már, de 1-2 kérdésben nem vagyok biztos, hogy jó a megoldókulcs.
1: I expect I will/I'm going to be late.
2: I am stuck in traffic. I will/am going to be late for the meeting.
A feladat a will-t írja helyesnek, viszont szerintem mind a kettő jó. Filmekben, sorozatokban már jó néhányszor hallottam going to-val vagy gonna-val.
3: I (be) ... thirty next month. A megoldás szerint will be. Itt én going to-t írtam. Nekem ez sokkal inkább going to, mint will. Ezt hogy mondják az anyanyelviek?
4: What (you do) ... with all the money?
Ez szerintem megint lehet mindkettő, szituáció függő.
1. Igazad van mindkettő jó. (inkább going to)
2. Szerintem ez tipikus going to
3. will be jobb mert nincs benne szándék, mindenképpen bekövetkezik
4. Mindkettő jó. (inkább will)
Megjegyzés:
Tapasztalatom szerint a külföldi nyelvtanulóknak fogalma sincs a kettő különbségéről. Így pl. annak se volt, aki ezeket az ostoba és rossz feladatokat írta.
Nem is értem mi értelme ezeknek a fajta teszteknek,ha az ember már össze tud állítani egy jövő idős mondatot,akkor majd kialakul.
Amúgy a going to akkor inkább,ha előre megfontolt szándék, vagy rá utaló jel van.
A will meg ígéret vagy beszéd közben eldöntött dolog.
(még lehet van pár eset)
Plusz a going to-hoz hasonló más szerkezetek is vannak.
"Amúgy a going to akkor inkább,ha előre megfontolt szándék, vagy rá utaló jel van."
No, de ha minden nyelvtanos szerző megteszi ugyanazokat a jelentésbeli különbségeket, akkor miért is nincs értelme ezeknek a feladatoknak? :)
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget!
1-es válaszoló: Nagyjából, akkor jól éreztem a dolgokat 4-ből 3-ban igazat adtál nekem. Nagyjából össze álltak a dolgok.
Ez az I will be 30 nem hagyott nyugodni, ezért keresgéltem googleban.
Véletlenszerűen beírtam számokat.
i am gonna be 40
i am gonna be 25 stb
Erre is voltak találatok, de a will be verzióra tényleg sokkal több.
Pl: Lukas Graham száma "Soon I'll be 60 years old"
A feladatok nem egy helyről vannak. Nem akartam egyesével megkérdezni, ezért összegyűjtöttem azokat amikbe kételkedtem és így egyszerre kérdeztem meg.
Nem tudom már konkrétan melyik kérdés honnan volt, de ezekből gyakoroltam:
-Oxford headway,5percangol.hu,britishcouncil, meg vannak ilyen ismeretlen eredetű kinyomtatott lapjaim.
Talán a 4 kérdésből 2 az 5percangolról, 1 a headwayből és 1 az ismeretlen eredetű nyomtatott pappírról volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!