Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Szerintetek hogyan kezdjek...

Szerintetek hogyan kezdjek neki? (többi lent)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Igazából két kérdést is szeretnék egyszerre feltenni, mivel mindkettő valahol keresztezi egymást.

Szeretnék nyelveket tanulni. Jelenleg két idegen nyelvet tanulok, ami fontos nekem: az egyik a német, a másik a holland.

- A némethez már rég hozzánőttem (pontosabban már 6 éve hogy tanulom), de még lenne mit fejleszteni rajta. Leginkább a beszédkészségemet kellene fejlesztenem. Sajnos itt nincsenek olyan lehetőségeim, ahol napiszinten el tudnék beszélgetni egy némettel akár csak néhány órát. Így hát marad a jó öreg magántanulás. Eddig is nagyrészt magán úton tanultam a németet, de a beszédkészségem fejlesztésében nincsenek ötleteim, hogy hogyan tudnám azt magán úton gyakorolni... Vagyis vannak, csak kíváncsi vagyok a ti véleményeitekre is. :)

- A hollandot teljesen nulláról kezdeném, de mivel hasonlít a németre (nagy szerencse :D) úgy gondolom, nem lesz olyan nehéz. Viszont nem tudom, mivel érdemes kezdeni, mert hiába hasonlít a németre, mégis csak egy másik nyelv, vagyis a némettel párhuzamosan taulnám.

Hogyan tudnám a két nyelvet úgy összeolvasztani, hogy az rövid időn belül nagy eredményeket hozzon?

Nyelvtanulási tippekre lennék kíváncsi. :)

Előre is köszi a választ és bocsi ha hosszú lett vagy furán fogalmaztam.. már későre jár.

19/F

2017. aug. 31. 01:38
 1/2 Garpe ***** válasza:

Szervusz! :)

Saját meglátásaimat fogom elmondani.

A holland és a német, nem egy szerencsés párosítás szerintem. Annó osztálytársaim a holland foci őrületük miatt kezdtek el hollandul tanulni, a némettel párhuzamosan, de annyi zavaró keveredni kezdett a kettő, hogy a német tanárunk nyomatékosan megkérte őket, hogy függesszék fel a holland tanuést. Nyilván te inkább abba a helyeztben vagy mint amikor én voltam kint már nagy gimisként és a holland amit felszedtem (angol és német alapokkal) néha a német szavak miatt nem volt érthető nekik, de ez inkább vicces volt mint problémás.

Ha nyelvet szeretnél tanulni, akkor az egyik legjobb INGYENES eszköz a Duolingo (angolról biztosan van holland tanfolyam). A Pons könyvek (én annó abból tanultam) nagyon jók. Egyébként bemész egy könyvtárba vagy könyves boltba és belelapozol egy pár iylen tanuljunk Hollandul könyvbe, s a legszimpatikusabbat ki/megveszed. Jó sok anyagot fogsz találni, mert a Holland ma igen népszerű.

Szótanuláshoz nagyon hasznos lesz neked majd a Memerise (ha nincs megfelelő kurzus, csinálj magadnak).

Célszerű elkülönítened a fejedben, hogy a holland egy másik nyelv. Nyilván oda lehet nyúlni a némethez -s néha fog is segíteni neked (pl.: ott is van KATI szórend)- de kezeld a Hollandot külön nyelvnek.

Viszont, amit minden nyelvet tanulni vágyó embernek elmondok, hogy jó az ha tisztázod magaddal miért is tanulod a nyelvet.

A másik gondolatom a személyes tapasztalatom, nem akarom el venni a kedved, de azt se szeretném, hogy úgy járj, mint én: Annó én is azért vágtam bele a Hollandba, mert milyen könnyű lesz, meg ott él nagybátyám ripsz-ropsz felszedem. Sajnos kiderült, hogy a Holland ilyen szempontból nagyon rossz választás. A nyelv maga meglehetősen nehéz: nem vészesen, de beletellik azért jó egy év mire az ember elmehet középfokúzni, hiába beszél angolul és németül, él kint és intenzív a tanfolyam. A holland anyanyelvűek szinte mind folyékonyan bezsélnek angolul és németül. Nem túlzok, de a kisbolti biztonsági őr és a 75 éves szomszéd nénike is lazán beszél (de összetevők allergiákon át, az autós dolgokon mindenről, amihez értenek tudnak beszélni angolul/németül). Ráadásul nagyon örültek, hogy külföldi vagyok (ami a "Goede dag"-omból azonnal nyilvánvaló volt) és rögtön angolul vagy németül kezdtek beszélgetni, hogy de jó nyelvgyakorlás nekem, neked meg sokkal könnyebb lesz. Nagybátyámék vagy 5 évig (mérnöki állásban) simán éltek -igen aktív szociális élettel- anélkül, hogy a túlélő szavakon túl bármit kellett volna tudniuk Hollandul. Sőt külön kellett midnenkit megkérniük, hogy Hollandul beszélgessünk, mert szeretném megtanulni a nyelvet.

Ha nyelveket szeretnél tanulni, én saját tapasztalatból az eszperantót merem javasolni: az tényleg könnyű (nekem teljesen egyedül 6 hét volt napi 20-60perc Duolingózással); az elmúlt egy évben (tavayl iylnekor tanultam) lényegében többet hazsnáltam, mint az angolt pedig imádok, tudok és több hónapot töltöttem kint igen szociális emberként; harmadrészt meg a nyalvtani dolgok, egyértelműek lettek, s most a latint egész könnyen tudom tanulni.

Veel succes! És jó tanulást! :)

2017. szept. 3. 00:39
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! :)

A szótanuláshoz eddig az Ankit használtam. :) Ott csak meg kell adnom a megtanulandó szavakat majd folyamatosan átismétlem.. :)

A cél meglenne. Most leszek gimiben végzős és szeretnék holland nyelvet tanulni egyetemen, de még az egyetem előtt volna lehetőségem Hollandiában egy ilyen egy alkalmi nyári munkát csinálni (szerintem az egyetem előtt ez jól jönne - lenne ismeretem a nyelvről) és személy szerint mivel érdekel a dolog, szerintem érettségi után kimennék oda. :)

Vagyis elsősorban a munka miatt kellene a nyelv.

2017. szept. 3. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!