Mi a különbség a Past simple és a used to között?
When I was a child I played on my phone.
I used to play on my phone when I was a child.
In my childhood I ate a lot of cake.
I used to eat a lot of cake in my childhood.
Mikor melyik? Van lényegben különbség?
Igazából #2 helyesen beszél. A 'used to' szerkezet felcserélhető hasonló kifejezéssel, de a teljes elhagyása jellemzően megváltoztatja a mondat jelentését, vagy idétlenné teszi a mondatot. A past simple nem csak múltbéli általános cselekvések, szokások kifejezésére használt, hanem egy adott múltbéli esemény kifejezésére is. Az első példád ezt remekül mutatja.
'When I was a child, I played on my phone'. Ez úgy hangzik, mintha egy konkrét eseményt mondanál el, amikor a telefonon játszottál. Csak az, hogy "when I was a child" nem igazán illik egy konkrét esemény leírásához. Így bár érthető, hogy egy szokást akarsz leírni, de a mondat így idétlenül hangzik. A második példa is hasonlóan bugyután, és helytelenül hangzana, ha annyi lenne, hogy "In my childhood I ate cake". Viszont ebben a formában, hogy "ate a lot of cake" máris érthetőbb a megfogalmazás. Persze az igazán korrekt megfogalmazás az lenne, hogy "I ate cake a lot", egyértelműen átadva, hogy ez egy múltbéli szokás volt. Ez az, amit az elején is írtam, nem kötelező a 'used to' használata, de valamivel helyettesíteni kell, hogy szokást fejezz ki. Ugyanakkor, ahogy #2 is mondta, a "used to" magában hordozza azt is, hogy ez egy múltbéli szokás, ami mára már megszűnt. Az alternatív szerkezetek ezt nem feltétlenül fejezik ki.
Annyit én is tudok, hogy
Hey little girl hi hello hello
We stand together as two little LEGOs
"Szoktál olvasni“ ezt olvasva átváltottam a tableten az olvasóra, beütöttem az used to kifejezést, és jön a találat...
My name is Katherine. With a K. Katherine Register. Spelled like the cash register but you pronounce it ree as in reefer. That’s what my husband used to say. Boy, he was so straight. Outside of me the closest that man ever came to something illegal was to say the word.”
“He used to say that?”
"Have a seat, Harry, for crying out loud. Yes, used to. He passed away five years ago last Thanksgiving.”
Isaura, nagyon csodálkozom, hogy te is beálltál hülyeségeket terjeszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!