Melyik jobb orosz nyelvköny? Sag za Sagom vagy a Csaj ili Kofe
Ja, csaj ili kófe - kezdőknek: első lecke, harmadik mondat: Ja rogyilasz szegymogo maja tüszicsa gyevjatyszot gyevenoszto tretyego goda (persze cirill betűkkel). A szemem fennakadt. Aha, kezdőknek. Kösz! Raktam én is félre, de azonnal. :)
Minden nézőpont kérdése, én a kljucstól is falnak mentem, utáltam tanítani. Végtelenül nagy tudású, tök aranyos nő írta, csak épp... abszolút logikátlan, nem egymásra épülő, angol-amerikai mintára összecsapott könyv.
A Sag za sagomot nem tartom túl rossznak, de az sem igazi (ahogy az egyes írja:). Egyszerűen nincs jó orosz nyelvkönyv a piacon. :( Komolyan mondom (lehet kinevetni, lepontozni vagy megsimogatni a buksimat), az általános iskolás tankönyveim (nem amelyekből tanultam, hanem a későbbiek, amelyekből tanítottam) jobbak akármelyiknél, pláne megfelelő kiegészítő anyagokkal.
Sziasztok!
A Csaj ili kofe szerintem is használhatatlan, ugyanis nem csak óriási lépésekben halad, de tele van nyelvtani, fogalmazási, fordítási és módszertani hibákkal. Nekem a biztosítékot már az ábécé kiütötte, mivel az egyes betűkhöz orosz közéleti szereplők neveit adja meg!!! :-O Nem hittem a szememnek. Az írástanítással egyáltalán nem foglalkozik, pedig az nagyon fontos, a kiejtés tanítással úgy szintén...
A másik dolog, amitől kiakadtam, az a kijelentésе, hogy a "létigének nincs jelenideje" (22. old)!
Meg például a csizma (сапоги) szó egyes száma szerinte "сапога". Meg még tudnék sorolni...
Onnan tudom, hogy abszolút kétnyelvű (orosz-magyar) vagyok és tanítom is az oroszt.
Szóval, a Csaj ili kofe egy borzasztó könyv.
Én angol nyelvű videókból tanulok oroszul.
A Red Kalinka oldalt tudom ajánlani, ami ugyan fizetős, de a nyelvtant nagyon jól tanítja. Nekem sikerült belőle mindent megértenem, pedig angolból nincs is nyelvvizsgám. Nekem bejött:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!