A 'much of theory' jelentése az 'elmélet nagy része' vagy 'a legtöbb elmélet'?
Most of - tobbsege
Much of - Nagy resze
much of the theory - nem megszámlálható
most of the theories - megszámlálható
Bár, megjegyzem az első változat a használatos!!!
#12 A szövegben nincs névelő a kifejezés után, így annyira nem egyértelmű szerintem. Mint említettem, sokszor kifejezéseknek egész egyedi szabályai tudnak lenni.
Egyébként wiki szócikkről van szó, brutál átrágott, sokoldalas vitalappal, majdnem lehetetlen, hogy ne szúrta volna ki valaki, ha hibás.
"Much of anthropological theory..."
elméletanyag, ismeretanyag, elémleti rész itt.
Mindenképpen érdemes egy szó összes szótári jelentését végigolvasni (mindkét nyelven, mert gyakorta eltér!)
A fenti esetben ezzel az antropológia tudományának egészére utal. Magyarban is megteheted ezt: az elmélet szó jelenthet EGY megközelítést, de jelentheti az összes elmélyült tudásanyagot; ilyenkor azért használjuk a szót, hogy megkülönböztetjük a "gyakorlat"tól, azoktól a szokásoktól, egyszerűsítésekől, amiket a tudásanyag felhasználásakor többnyire alkalmazunk.
Ami a "the"-ről szóló vitát illeti: az angol a magyarral ellentétben nem határozott névelővel, hanem a névelő elhagyásával jelzi többynire, ha valamiről általános értelemben beszél (nem egy konkrét valakiről).
A gyerekek engedetlenek manapság.
Children are disobedient these days.-> a fiatalság általában
The children are disobedient these days.-> konkrét gyerekek (az én gyerekeim, valaki ismerős gyerekei)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!