Angol infinitive és a gerund?
Az lenne a kérdésem, hogy vannak olyan igék ahol mind a két alakot lehet használni
pl: like hate cabt bear love,enjoy,mind vagy cant stand stb.
Honnét tudom, hogy melyik alakot használjam?
ing vagy to?
Hogy tudom meg különböztetni melyiket kell?
mi a különbség köztük ?
I like getting up early vagy I like to get up early stb
Valaki elmagyarázná ?
Előre köszönöm.
Hogy megtanulod.
Az anyanyelvüek általános estben az -inges alakot preferálják. Ez semleges kijelentés.
Infinive-t viszont akkor használunk ha egyedi esetről van szó. Ekkor akció van, hangsúlyozott a cselekvés, és egyúttal megemeled a hangsúlyt:
I LIKE to get up early.
Ami azt jelenti hogy I REALLY DO LIKE.
Hat nem egeszen vilagos ez a resz
I love meeting people vag I love to meet people...
I hate washing dishes
I hate to wash dishes
Na most akkor mit jelent?xD
Tenyleg nem ertem a ketto kulonbseget.
Tudom hogy vannak ahol csak to vagy ing azokal nincs bajom. De amikor van egy ige ahol mind ketto lehet nem tudom a jelentes mennyire ter el..
Why do you always wear a hat?(like)
I...
Itt lehet I like wearing a hat
Es lehet I like to wear a hat?
Megjegyezném hogy nem is annyira az a lényeg jelentéskülönbésget illetőlet hogy Infinitivet vagy Gerundod használsz.
Ennél ezerszer fontosabb a mondat hanglejtése és hangsúlyozása. Ezeket a mondatokat 5 féle képpen lehet elmondani. És mindig egy kicsit mást jelentene:
I like wearing a hat.
I like to wear a hat?
Persze az írás sohe nem adja vissza az élő beszédet, az árnyalatokat.
Olyan ez, mint az atomszerkezet,az ember az általánostól az egyetem tetejéig vagy ötféleképen tanulja meg, és mindig azt hiszi, ez az igazi. :)
Kezdő nyelvtanulóknak azt illesztik a fejébe, hogy like-nak két jelentése van
- az enjoy értelemben, mint #1 írja, az általános kijelentés inkább -ing
- would like forma általában az egyszeri alkalomra szóló, infinitívvel járó alak
- a regularly choose to do értelemben infinitív
És az első bajuszból következőleg a dislike általában -ing-et vonz, mert a dislike jelentése don't enjoy. Míg a don't like után lehet -ing is és inf is.
Ésígytovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!