Meglehet bennem a kellő tudás középfokú nyelvvizsgához vagy esélytelen?
Én fél év alatt tanultam meg angolul középfokra. Elötte középsuliban tanultam utoljára, elég alap szinten, utána kihagytam 4 évet, majd elkezdtem magántanárhoz járni, aki diák volt, mint én, épp ezért tényleg tanultunk és nem a pénz volt a lényeg csak. Nyelvtant alig tanultam, teljesen felesleges. Folyamatosan angol szövegetek olvastunk, ha felmerült vmilyen igeidő, akkor azt elmagyarázta, betanultam, de csak kb. 4-5-t tanultam meg, a többit se. Mindig 120 percet vettem, ebből 60 perc csak beszélgetés volt. Én magyarul sem beszélek sokat, bármit el tudnék mondani 2 mondatba lerövidítve, angolban sem volt másképp. De az a titka, hogy be kell tanulni szófordulatokat pl. én úgy gondolom, hogy ... , hogy míg azokat mondod, tudsz közbe gondolkozni. És nagyon sokat kell olvasni és megtanulni a szavakat. De nem csak bemagolni, hanem oda-vissza tudni, hogy tudd is használni. Mert ha nincsenek meg a szavak, nem tudod elmondani, amit akarsz.
Nagyon gyenge szintről tanultam meg 6 hónap alatt középfokra úgy, hogy a nyelvvizsga szerintem nevetségesen könnyű volt.
Mi valójában a terved?
Szakosodás?
Vagy még túl korai a kérdés? (mert fiatal vagy)
A közoktatásra kitérve. Általános iskolában egyszer sem beszélgettünk, általában mindig csak szavakat vettünk. Majd a középiskola úgy telt, hogy kilencedikben angol órán hallgattuk a tanárunk spirituális élményeit (másodállásban valami jós féle volt). Tizedikben két tanárunk is volt (fél-fél évig), az egyik az folyton a lánya egyetemen szerzett tanulmányi eredményeiről beszélt, a másik meg egyáltalán nem értett a tanár szakmához (ha jól tudom nem is tanár a végzettsége csak felvették mert hiány volt angol tanárból). Utolsó 2 évre mire kaptunk egy normális tanárt akkor már késő volt, mert az érettségire kellett, hogy készüljünk. Ami abból állt, hogy előre megírt kérdésekre, előre megírt válaszokat tanulunk meg.
Magántanárhoz is jártam akivel annyit sikerült haladnom, hogy a nyelvtanom nagyom stabil lett.
Próbáltam neten keresni tanulási módszereket, de semmi konkrétat nem találtam. Itthon általában úgy próbálok tanulni, hogy angolul nézek sorozatokat angol felirattal, mobilra is kerestem már egy szótanító alkalmazást, illetve megpróbáltam ez a Duolingot is hátha segít valamit a szókincsemmel.
lehet panaszkodni de miért nem kezded el intenzíven csinálni saját magad.
AudioBook, filmek, újságolvasás stb... napi 2-3 óra + beszélgetés hetente 2x-3x tanárral?
1. vagyok. Én ajánlom ezt az oldalt: [link]
Felesleges filmekkel szenvedni, ha nem érted, nem sokat fogsz belőle tanulni, max. arra jó, h szokja a füled és a magnóhallgatás miatt, h ha sokat hallgatsz akkor értesz belőle. De elsőnek nagyon sok szót meg kell tanulni. Itt ezen az oldlaon egyszerűbb cikkek vannak, sok témát lefed.
Illetve könyvben a Let's discuss it!-et, az is nagyon jó.
Nekem mindig az volt a feladatom, hogy ebből néztünk egy cikket, elolvastuk, kiszótéraztuk, megtanultam a szavakat, majd erről kellett beszélnem jó pár percig. Utána vitatkoztunk róla egy picit, h miért jó ez meg az, miért nem jó. Az összefoglaló részt csinálhatod magad is, de a párbeszédet, azt csak tanárral tudod majd gyakorolni
Azt nem mondta senki hogy a filmeket nem kell kiszótárazni!
És hogy nem angol felirattal együtt kell nézni....
Másrészt pont az a lényege hogy ne legyen szenvedés. Akinek a filmnézés szenvedés az keressen magának olyan angol elfoglaltságot ami neki szórakozás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!