Dán és svéd egyszerre?
Magamtól tanultam. Nem tudom pontosan, mi számít alapfoknak, de hamar eljutottam egy olyan szintre, hogy az írott szövegeket az interneten megértettem. Sőt, még egy krimit is elkezdtem olvasni, amit nagyjából értettem. A Dosztojevszkijt viszont már nem igazán értettem... :D
A svéd nagyon hasonlít az angolra, amit felsőfokon beszélek, és így gyorsan haladtam. Ezt a tanulást már nem úgy kell elképzelni, mint az iskolás nyelvtanulást. Ez már egészen más volt. Átnéztem egy írást a nyelvtanról, aztán megtanultam kb. 1000 alapszót. Ezek után már nem tanultam, csak használtam a nyelvet, elkezdtem híreket olvasni svédül, és elég hamar belejöttem. Az egy kis idő volt, amíg ráállt az agyam a svédre, de utána tényleg könnyűvé vált az olvasás. Később szerettem volna fejleszteni a hallás utáni szövegértésemet, de nem sok svéd film van, YouTube-on sem találtam jó csatornákat, ezért a híradót nézegettem minden este. De amint mondtam, a beszédet nehezen értettem meg. Az angollal ellentétben nincs valami sok szórakoztató "anyag" svédül. Én ezért untam meg egyébként. Gondolom, ezért jobb, ha valaki tanárhoz, vagy tanfolyamra jár, vagy éppenséggel élő környezetben gyakorolja a nyelvet. Nekem is ez lett volna a vágyam, csak az én szakomról nem lehetett Svédországba menni.
Lennének svédül /dánul is óráid? Én más országban voltam Erasmuson ugyan, de minden órám angolul volt. Vagy csak azért szeretnéd gyakorolni, hogy kint tudj boldogulni? Egyébként szerintem kint biztos lesz nyelvtanfolyam, amire járhatsz. Nekem volt az egyetemen, és így fizetni sem kellett érte.
szia :)
Én dánul tanulgatok.
A dr.dk-n (ez kb a dán nemzeti média) szoktam cikkeket olvasni, illetve itt van nagyon sok dán sorozat, dokumentum film FELIRATTAL!!! (a dán rádiókat is lehet hallgatni) :) jó nem szó szerint feliratozzák, de jobb mint a semmi :D
A Livvagterne-t és a Lykke-t néztem, nem tudom fent vannak-e még de ezek teljesen nézhető sorozatok, illetve most kezdtem el nézni egyet aminek nem tudom a címét, de sajna tegnap óta nem is találom...
na jó megtlaláltam az előzmények között:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!