Egy új nyelv hatással lehet a személyiségre?
Egy ismerősömnél vettem észre, hogy míg magyarul teljesen normális hangnemben beszél, angolul szinte mindig arrogánsak a megnyilvánulásai, főleg azóta amióta angol barátja van és sokat hallom ahogy beszélgetnek.
Az utóbbi időben mintha magyarul is egyre furcsábban reagálná le a dolgokat.
Ez csak a srác rossz hatása rá, vagy lehet azért mert angolul eleve kicsit arrogánsabb volt, és erre segített rá az hogy sokat kell mostanában angolul beszélnie?

Szerintem minden további nélkül hatással lehet. Én nem vagyok pszichológus, de itt egy idézet egy általam nagyra becsült tollából:
"...nekem az a meggyőződésem, hogy a személyiség nem szerkezet (struktúra). Úgy képzelem, hogy az ember lelkében sok személyiséglehetőség lappang. S az manifesztálódik, ami környezeti kihívást, provokációt kap. S ez a sok lehetőség közül előhívott személyiség azután persze mutathat hajlamot a strukturálódásra." (Popper Péter)
Lehetséges, hogy az ismerősöd esetében az angol nyelv volt az a környezeti kihívás, provokáció, ami kihozta a személyiségében lappangó arroganciát. Egy idegen nyelv aktív használata, az azon való kommunikáció az egy hosszú ideig egyfajta "színészkedés", hiszen a természetes, sallangoktól mentes "default" kifejezési közeg az az anyanyelvünk. És ahogy a diktátoroknak is az hozta mindig ki a leginkább a szemilyéségéből az arroganciát, majd a mindenki felett állóságot, amikor egyre inkább szónokokká váltak, kicsiben ez így működik valószínűleg az emberek egy részében, ha elkezdenek "szónokolni" egy idegen nyelven.

Szerintem abszolut. Nem veletlen mondjak, hogy ahany nyelv, annyi ember. En ezt nost kezdem magamon eszrevenni. Magyarul alapbol teljesen atlagos, csondes szemelyisegem van, nem beszelek sokat, nem beszelek hangosan, a hangtonusom nyugodt. Angolul beszelve sokkal szabadabb vagyok, sokkal hangosabb beszelek, sokkal jobban "meselhetnekem van". A legujabb nyelvemen, törökül pedig megint teljesen uj tulajdonsagaim jonnek elo. Sokkal noiesebbnek erzem magam, az egesz megnyilvanulasom sokkal noiesebb, meg a hangom is magasabb beszedkor.
Szoval, szerintem siman van, hogy valakibol meg egyfajta arroganciat valt egy-egy nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!