Németesek! Segítség! Miért van ez így?
Itt van egy feladat:
bringen/Nikolaus/brav/Kinder/Geschenke
Itt a megoldás:
Der Nikolaus bringt DEN bravEN Kinder DIE Geschenke.
Itt egy másik feladat:
vorlesen/groß/Schwester/jüngere/Geschwister/Märchen
DIE GROßE Schwester liest DEN jüngerEN Geschwister Märchen vor.
-A nagy betűvvel írt részeket nem értem, hogy az miért van úgy. Mit kell átnéznem? Valamilyen újabb táblázatot?-
melléknevek ragozását nézd át
a vastag betű a főnév névelője + a melléknév végére tett helyes rag
Úgy jártam, mint Fekete István regényhőse, Tutajos, abban is bizonytalankodtam, amit már megtanultam. De utána néztem, remélem, jól.
A melléknév ragozásán kívül a főnév ragozását is át kell nézned. Jól mondta a 2-es, itt Dativval állunk szemben. ValakiKNEK hoz ajándékot Mikulás bácsi.
A megoldás pedig úgy lesz helyes, ha a Kinder szóhoz kapcsolsz még egy -n betűt is.
Tehát többes szám:
Alany eset - Nominativ: die braven Kinder
Tárgy eset - Akkusativ: die braven Kinder
Részes eset - Dativ: den braven Kindern
Birtokos eset - Genitiv: der braven Kinder
A második megoldásban kérdés számodra a "nővér" névelője és jelzője. Na, miért?
Die große Schwester - nőnemű szó, alany eset, egyes szám.
Konkrétan a melléknév gyenge ragozása alatt találod meg ezeket.
Értelemszerűen a második példában is hozzátenném a Geschwister szóhoz az "-n" ragot, ha több kisebb testvérnek olvassa fel a mesét az idősebb nővér.
Azt csak későn vettem észre, hogy az ajándék névelője is kérdés volt számodra.
az ajándék - das Geschenk
az ajándékok - die Geschenke
az ajándékokat -die Geschenke
Szóval a főnévragozást is átnézni! :)
A télapó ajándékot hoz a jó gyerekeknek.
a télapó = alanyaset Nominativ (valaki)
ajándékot = tárgyeset Akkusativ (valamit)
a gyerekeknek = részes eset Dativ (valakinek)
Mindig kérdezz rá,segíteni fog!
jó = melléknév
Tehát főnév ragozás tárgy, részes eset, ez esetben gyenge melléknévragozás: ezeket kell átnézned
Már itt megjegyezném, ha az ajándéknak kitesszük a névelőjét, akkor másképp kell fordítani, mert lényegesnek tűnhet a névelő: A télapó meg/elhozza az ajándékokat a jó gyerekeknek. Én a példamondatban nem tennék a Geschenke elé névelőt. (ajándékot -és nyilván többet- hoz)
Gyenge melléknév ragozásnál többes számban mindig -en a végződés. Gyengén ragozzuk a melléknevet, ha előtte pl.határozott névelő áll, itt az áll.
A melléknév -e végződést (gyenge ragozáskor) a következő esetekben kap: himnem Nom, nőnem Nom és Akk, semleges Nom és Akk. tehát 5 esetben, sok nyelvtankönyv ezt "fogkefének" hívja.
A lényeg a példamondatokban:
1. mondatrészek sorrendje: a részes esetben álló főnév megelőzi a tárgy estben állót.
2. többes szám részes eset DEN -N tehát névelő den és a főnév kap egy -n végződést, ha többes szám alany esetben egyébként nem N-re végződik (pl. die Blume, die Blumen= "a virágoknak" nem fog még egy N végződést kapni)
Kérdező mondatai a fentiek tükrében nem helyesek, mert nincs többes részes végződés.
Der Nikolaus bringt DEN bravEN KinderN (névelő nélkül, vagy:) DIE Geschenke.
Az idősebb lánytestvér mesét olvas (fel) a fiatalabb testvéreinek. Elég nyakatekert a fordítás, de szó szerint ez. A die Geschwister eleve csakis többes számban áll, tehát egyes száma nincs. Neki is kell a végére az -N.
- DIE großE Schwester = egyesszám alany eset, gyengén ragozom a melléknevet, mert van előtte névelő, és tudom, hogy egyesszám, mert a nőnemű főnevek -n, -en, -nen végződést kapnak TSZ-ban.
A fentebb leírt szabály szerint tehát -e végződése lesz a melléknévnek.
- DEN jüngerEN GeschwisterN = többes részes, tehát DEN -N, a melléknév pedig a fentebb leírtak szerint mindig -EN végződést kap GYENGE melléknév ragozásnál.
Helyesen:
Die Große Schwester liest DEN jüngerEN GeschwisterN Märchen vor.
Hopp- Még van benne ami nem helyes
"Der Nikolaus bringt den braven KinderN Geschenke"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!