Magyar mondatelemzés megoldása?
Melyik a helyes mondatelemzés az A) B) C) verziók közül? Légyszi segítsetek. Elbizonytalanodtam.
A PÉLDAMONDAT:
(Én) ugandai vagyok.
A)
állítmány (mi állítok?) : ugandai vagyok
alany (ki az ugandai?) : én
B)
állítmány (mi állítok?) : én vagyok
alany (ki vagyok én?) : ugandai
C)
állítmány (mi állítok?) : vagyok
alany (ki van?) : én
jelző (milyen vagyok?) : ugandai
Köszi! :) De nyelvtan tanári úttörő becsületszavadra esküszöl? :D Vagy csak tipp volt? ;)
(Egyébként a kij.mód jelen idő E/3 valóban sokat sejtető változat...)
Hát, figyi, aki már 25 felett van, többségük sokat felejt abból, amit suliban bedaráltattak vele. :) Az a furi, hogy általában az összetettebb mondatelemzésekkel jól boldogulok, míg az egyszerűek egy része elbizonytalanít, mint pl ez.
Nem tudsz véletlen japánul? Japánul nagyon jól tudó ismerősöm szerint magyarban is, japánban is jelző itt a nemzetiség, de hozzátette, hogy ő is régen tanulta már suliban, magyarból. ;)
Japánul tudsz? Vagy valaki? Íme a kiinduló mondat, ami miatt először magyarból feltettem a kérdést - csak ugandai helyett magyar:
(Watashi wa) hangariijin desu.
Nos? Itt mi a hangariijin desu? Állítmányi szerkezet, vajh'?
Kifejezetten hasznosnak találtam válaszaidat, szóval ne aggódj. :) Csak, gondoltam, jelzem a kiinduló pontot, ami egy japán mondat volt. :)
Aztán lehet h lesz még valaki, aki megerősíti a magyar mondatelemzésed, vagy esetleg másképp látja, és talán egy japános is beesik. ;) Több szem többet lát. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!