Van itt olyan, aki jó nyelvtanból, esetleg tanár, s átadná nekem tudását?
A mondatelemzés nagyjából megy,az ágrajzzal vannak problémáim,addig tudom,hogy A-Á,utána megáll a tudomány.
Mit nézzek a mondatban,honnan tudjam,hogy mi,mihez kapcsolódik? Elnézés,ha furcsán fogalmaztam,de remélem érthető a kérdésem.
Mondatoknál a főmondatot körbe kell rajzolni és a körbe beleírni egy egyest, az alárendelő mellékmondatokat
meg a főmondat alá (négyzetbe) kell rajzolni-
Aztán vonallal meg összekötöd őket
Ha meg mellérendelő összetett a mondat, akkor
egymás mellé rajzolgatod a karikákat meg beléjük írod,
hogy egyes (számmal), kettes, aztán összekötöd őket vonal, ha pl. kapcsolatos viszony van köztük, akkor egyenes vonallal (ha választó, akkor hullámvonallal)
Peti vett egy pöttyös labdát.
Mit állítok? Vett
Ki vett? Peti
Mit vett? Labdát -> itt a "vett"-re, tehát az állítmányra kérdezek rá, ezért ez a TÁRGY az állítmányhoz kapcsolódik, abból húzod az ágrajzon.
Milyen labdát? Pöttyös -> itt a "labdát"-ra kérdezek rá, ami ugye a tárgy volt, tehát a tárgynak lesz egy jelzője, így az ágrajzon is a tárgyból fogod húzni.
Hány/mennyi labdát? Egy -> mennyiség jelző, a "labdát"-ra kérdezek rá, tehát ezt is a tárgyból fogod húzni az ágrajzon.
Tehát, szépen felépíted az egészet. Rákérdezel mindenre, és attól függően, hogy a kérdésedben mi szerepel, abból kell majd "lehúzni" az ágrajzon is. Így érted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!