Szerintetek 3 tanév intenzív kéttannyelvű francia tanulás után le tudom tenni májusban a felsőfokú (C1) nyelvvizsgát? Ha igen, melyiket érdemes?
Ha kint tanulsz, akkor mindenképpen DALF, ne kínozd az agyad azzal, hogy vizsgahelyzetben kell váltania a nyelvek között. Próbáld minél hamarabb lerakni a hazajöveteled után (kint kb 2x annyiba kerül) és nem lesz gond.
Ha elfogadsz egy tippet, akkor olvasgasd rendszeresen a francia híroldalakat, és nézd a híradót is, meg mindenféle francia nyelvű rádiót hallgass, olvass, nézz. Nagy buktató a DALF-ban, ha ilyen fiatalon mész, hogy kapsz esetleg egy témát, amihez hozzá sem tudsz szólni magyarul sem. Ez kiküszöbölhető a sok-sok olvasással és hírek követésével.
A feladattípusokra is készülj, figyelmesen tanuld meg a synthese szabályait (gondolom már tapasztaltad, mennyire a formaiság a lényege a franciák által előírt követelményeknek).
Szerintem még könnyebb is a DALF egyébként, mint egy kétnyelvű, mert anyanyelvi vizsgáztatók vannak a szóbelin is, meg az egésznek teljesen más a hangulata attól, hogy tényleg minden franciául van.
Köszönöm szépen sokat segítettél :)
Szóval azt mondod hogy 16 évesen is esélyem van rá, ha rámegyek az érvelésre és a langue soutenue nehézségeire?
Ha úgy érzed, hogy tájékozott vagy társadalomismereti, marketing, környezetvédelmi, meg hasonló témákban kicsit mélyebb szinten, mint hogy télen kevesebb hó esik, akkor esetleg lehet.
DALF-on úgy emlékszem, nincs már érvelés egyáltalán, mert az EE az egy synthese, amibe nem kerülhet saját vélemény, az EO pedig két vagy három szöveg alapján egy 10-15 perces exposé. Itt a kérdéseknél kell csak talán érvelni, egyébként elég alátámasztani.
Milyen osztályba jársz kint? Ha 2nd-ba, akkor az SES könyvet tanulmányozd át, még akár a 1ere és T évfolyamét is, illetve a sciences könyveknek is hasznos a szókincse, főleg, ha sciences témát választod a DALF-ra.
1ES-en vagyok, szóval akkor amíg itt vagyok, átnézem az SES könyvet, esetleg a SVT-t.
Köszönöm😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!