Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Franciások? Hogyan van ez?...

Franciások? Hogyan van ez? (subjonctive)

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Igazándiból úgy nagyjából értem, mikor használjuk, mit fejez ki. Viszont egy dolog nem teljesen tiszta. Az espérer, être d'avis que, croire que, penser que és a trouver que után pedig a sima, egyszerű ige jön. Viszont nekem valami olyan rémlik, hogy tagadva( pl. Ne...Pas) már a subjonctive-et kell használni? Ez tényleg így van vagy csak én emlékszem valami hülyeségre?

Előre is köszi:)

#nyelv #francia #subjonctive
2016. okt. 23. 17:55
 1/2 anonim ***** válasza:
33%

Penser, croire, trouver -- ezeknél például igen, simán kijelentő módban "indicatif" van, de ha tagadod, akkor "subjonctif" lesz. Illetve ha kérdezel ezekkel, akkor is "subjonctif", azt viszont hozzá kell tenni, hogy mindkét esetben lehet "indicatif" is, csak a "subjonctif" azt fejezi ki, hogy kételkedsz az adott dologban. Ha viszont "indicatif", akkor inkább tartod lehetségesnek az állítást. Például:

Je ne pense pas qu'il puisse y réussir. -> nem vagy benne biztos, hogy sikerül-e neki

Je ne pense pas qu'il peut y réussir. -> szinte biztos vagy benne, hogy nem fog neki sikerülni

2016. okt. 25. 20:22
 2/2 anonim ***** válasza:
47%
Na most eléggé érdekelne, hogy miért is nem helyes a válaszom. Aki lepontozta, leírhatná akkor és felvilágosíthatna engem is, hogy hogy is van ez helyesen. Ha meg nem tudja, ne is pontozgasson.
2016. okt. 30. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!