Magyarosok! Az alábbi két nyelvtani kérdésben tudnátok segíteni?
Külföldi barátomat tanítok magyarul.
1. kérdés: Ha a "magyar" szó többesszáma "magyarok" akkor a "magas" miért nem "magasok"? Miért "magasak"?
Hogy van itt a magánhangzó-választás?
2. kérdés: E/3-ban:
-ja látja
-i teszi
Miért nem tenja? És miért nem láti?
Mi dönti el, hogy melyik végződéssel kell ragozni?
Előre is köszönöm a segítséget! :)
És miért?
maták
szaszák
taták (öreg emberek)
Kölönben régi magyarban még magasok volt.
Az elsőre a válasz a régi magánhangzókban rejlik - akkor még volt kétféle "a": nyílt és zárt.
Nyílt "a" után -ak, zárt "a" után -ok a többesszám jele.
Pl. agy(ak), fal(ak), vad(ak)
de bak(ok), pad(ok), kar(ok)
Mostanában úgy tanítják, hogy ha "a" az utolsó magánhangzó, akkor általában -ok a végződés, kivéve amikor -ak.
Bocsánat a kötekedésért, de ha már magyarul tanítod a barátodat, akkor figyelj mindig a helyes nyelvhasználatra:
Külföldi barátomat tanítoM magyarul. Ebbe a mondatba tárgyas ragozás kell.
A második kérdésre már megkaptad a helyes választ. :)
Az elsőben nem vagyok biztos, de szerintem elsősorban probáljuk a leginkább szóhoz passzoló magánhangzót kiválasztani, vagy hangrendileg (tehát mélyhez mély, magashoz magas), vagy ugyanazzal a magánhangzóval írjuk/mondjuk a ragot is, ami a szóban szerepel (lsd. mAgAsAk). A "magyar" szerintem itt egy kivételt képez, mert ha akár azt a szót vesszük, ami alakilag majdnem ugyanaz (az "agyar"), akkor annak megintcsak -a-val van a többesszáma, tehát "agyarak". Ennyi erővel a magyarnak is "magyarak"-nak kéne lennie, de ha az előttem válaszolónak igaza van, hogy régen "magasok" volt a "magasak" helyett, akkor azt mondanám, hogy a "magyar" többesszáma megmaradt régebbi formájában, ezért "magyarok". De ez csak egy hirtelen jött eszmefuttatás volt, lehet, hogy van rá értelmes magyarázat és szabály. :)
Kedves 3-as!
Természetesen tudok helyesen ragozni magyarul, csak eredetileg azt szerettem volna írni, hogy "egy külföldi barátot tanítok" magyarul.
Aztán belejavítottam menet közben. De végül nem olvastam át újra. :/
Nem vagyok benne biztos, de az 1. kérdés nem lehet azért, mert a magyar-magyarok szó inkább főnévi értelemben használt, míg a magas-magasak inkább melléknév? Persze mindkettő használható főnévként is meg melléknévként is, de az egyik jelentése erősebben él a köztudatban.
katlanok, farkasok, anyagok, alapok - az ilyen csupa a-s főnevek többesszáma általában o-val kapcsolódik.
magasak, tapasztaltak, vajasak - a mellékneveknél (nem csak a csupa a-s, hanem általában a mély hangrendű mellékneveknél) pedig a-val.
Úgy érzem, ennek a különbségnek van egy főnév-melléknév megkülönböztető szerepe (hatalmasok - hatalmasak, okosok - okosak). És sokan használják a "magasok" alakot is, ha "magas emberek"-ről van szó (lehet persze, hogy ez nyelvtanilag helytelen), de ha melléknévként szerepel (Pl. "a kosárlabdázók magasak"), akkor a "magasok" alak semmiképp sem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!