Miért csak akkor értek meg angol szöveget (beszéd, nem írott forma), ha nagyon koncentrálok? Mikor jutok el arra a szintre, hogy odafigyelés nélkül is nagyjából megérthessem amit mondanak pl a TV-ben pl. CNN híradó vagy talkshow.
Évek óta tanulok angolul,írásba folyékonyan mennek a dolgok,beszédben so-so,viszont hang alapi visszahallás eléggé ködös,ahogy említettem ha csak nem koncentrálok 110%-ban oda,amit épp hallok,akkor nagyjából összefolynak a dolgok és egy katyvasz jön ki belőle.
Mit tehetnék hogy ezt fejlesszem?
Amikor magyarul nem figyelsz oda, mégis érted nagyjából, hogy miről van szó, olyankor mit csinálsz közben, amire figyelsz? Szerintem vagy valami szövegmenteset csinálsz, vagy pl. olvasgatsz - de magyarul, vagyis ugyanazon a nyelven.
Amikor angolul nem figyelsz oda, és nem érted, hogy miről van szó, akkor mit csinálsz közben, amire figyelsz? Szerintem ugyanazt, vagyis vagy valami szövegmenteset, vagy pl. olvasgatsz - nade magyarul, ami ebben az esetben egy másik nyelv, nem ugyanaz. Ez az, ami miatt angolul eleve sokkal nehezebben megy. Ha ez a helyzet, akkor azzal könnyítheted meg a dolgod, hogy egyszerre csak az egyik nyelvvel foglalkozol, mert átváltogatni egyikről a másikra nagyon fárasztó az agynak - márpedig ha angolul megy a tévé, te meg közben magyar szöveget nézegetsz, akkor pont ezt kell csinálnia az agynak: folyamatosan ide-oda kapcsolgatni, ami elvonja az energiát magától a megértéstől.
Aztán az is lehet, hogy neked a hallott szöveg értése (még akkor is, ha kép is kapcsolódik hozzá, hiszen a tévéről beszélsz) egyszerűen nehezebb terület, mint a többi. Hát akkor ezt kell gyakorolni: menjen a tévé egész nap angolul.
#2: Pontosan így van ahogy írtad,ha nem is figyelek oda, akkor épp olvasgatok vagy videót nézek és igen: ezeket magyarul. Tehát innen ered ez a nehézség,így már érthető.
Az is elképzelhető,hogy alapból sem megy olyan hűde könnyen a megértés,főleg ha sokszor ismeretlen szavak ugranak be a szövegbe,amiknél megint "elakad" az agyam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!