Angolban a kérdésekben mindig teszünk az ige végére s-t?
Pl.: Who likes reading?
What makes the noise?
Nem, csak ha egyszerű jelenben az alanyra kérdezel E/3-ban.
Joe likes reading?
Ki szeret olvasni? Who likeS reading?
de ha nem alanyra kérdezel:
Mit szeret Joe (csinálni)? - What DOES Joe like (doing)?
Joe and Jim like reading. - nincs "s" rag, van vita a kérdésről - régen (amikor még én tanultam) mereven ragaszkodtak az E/3-hoz kérdésben, hisz magyarul is úgy kérdezünk: ki szeret olvasni (és nem igazán úgy, hogy 'kik szeretnek olvasni'
Who likes reading?
Mire tanítani kezdtem, elfogadottá vált, ha többes számra kérdezünk, nem muszáj kitenni a ragot, tehát helyes a:
Who like reading? is
(de ha nem alanyra kérdezel, itt is megjelenik a segédige:
Mit szeretnek (csinálni)? - What do they like (doing)?)
2.
Az valahogy kimaradt, hogy a kérdező számára egyértelművé tedd: kijelentő módban is lehet az ige végén S.
Bocsi, azt hittem, egyértelmű voltam, hisz ott a kijelentés, erre most látom, hogy a kijelentő mondat végére kérdőjelet tettem (bezzeg máskor még a kérdések végéről is lemarad a kérdőjel:(((
"Joe likes reading? "
Szóval ez helytelen, kedves kérdező.
kijelentő mondat: Joe likes reading.
kérdő mondat alanyra: Who likes reading?
kérdő mondat tárgyra: What does he like doing?
illetve bármilyen más mondatrészre kérdezésnél kell a segédige, de nem kell az ige végére az "s" rag (mert azt "elrabolta" a segédige, így lett a DO-ból DOES).
Joe reads his favourite books in bend every evening.
alanyra (ki?) Who reads his favourite books in bed every evening?
igére (mit csinál?) What does he do in bed every evening? (olvas, nem másra gondolni ám:) - és a kérdésből kimarad a tárgy is, hiszen "miT" csinál?)
tárgyra (mit olvas?) What does he read in bed every evening?
helyhatározóra (hol?) Where does he read his favourite books every evening?
időhatározóra (mikor?) When does he read his favourite books in bed?
- - - ötödik-hatodikban általában ennyit kérünk - később:
birtokos jelzőre (kinek a kedvenc könyveit?) Whose favourite books does he read in bed every evening?
minőség jelzőre (milyen könyveket olvas?) What books (esetleg: What kinds of books) does he read in bed every evening?
Huh, remélem, most semmit sem gépeltem el, és viszonylag érthető voltam. :)
Valóban semmi köze a kérdőmódhoz. Akkor kell az "s" az ige végére, ha a mondat egyszerű jelen időben van, és az alany E/3. A "ki? / mi?" kérdőszót alanyként E/3. személynek értelmezzük, azért kell az "s", de csak is akkor, ha a kérdőszó az alany! Példa:
Who does love you? - Ki szeret téged? (kell az "s", a "who" az alany)
Who do you love? - Kit szeretsz? ("who" a tárgy, és "you" az alany, tehát nem kell az "s".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!