Egyedül C2-ig? Lehetséges?
Az én véleményem és tapasztalataim szerint a C2 szintet csakis egyedül lehetséges elérni. A C2 szüntű nyelvvizsga anyanyelvi szintű nyelvtudást igényel amit tanárnál nem tudsz elsajátítani. Ennek az egyetlen módja idegen nyelvű könyvek olvasása, filmek/sorozatok nézése, beszélgetés idegen nyelvű emberekkel az interneten vagy élőben. Ehez persze körülbelül C1-es tudásra van szükséged, aminek az elsajátítása tanár nélkül nehéz folyamat.
Összefoglalva: Ha a semmiről kezded tanárra van szükséged, de ahogy egyre többet tudsz, annál jobban fogod tudni magad egyedül továbbképezni, és egyre kevesebb szükséged lesz tanárra. Ilyen a nyelvtanulás.
Személyiség függő.
Ha nagyon precíz ember vagy, akkor lehetséges.
Sokan tudnak saját magukban is beszélgetni, vagy hangosan. Vagyis elgondolsz egy helyzetet, és eljátszod.
Rengeteget olvasol, filmet nézel, fogalmazásokat írsz magadtól 1-1 témáról, vagy szóban kifejtesz egy témát(felveszed), és azután visszahallgatva elemzed.
Persze sokkal könnyebb ha van aki tudja ellenőrizni, vagy azonnal javítani a hibákat.
Én több éven át jártam C2 felkészítő tanfolyamra, először azért, mert jó bulinak tűnt, aztán meg azért, mert jó bulinak bizonyult - Azon a szellemi szinten már senki sem unalmas. Ha van olyan, aki azt tudja tartani, azt ugyan nem übereli semmi anyanyelvű (már, aki nem tudja tartani). A c2-vel kapcsolatban a differencia az, hogy a magyar angol tanár (tehát az, aki tud C2 szinten tanítani), elmondja, az adott nyelvvizsgára felkészítő mintafeladatban miért jó az a válasz, ami a jó válasz. Az anyanyelvű meg bejön, azt mondja, álljunk körbe, oszt elővesz egy plüssmacit, és azt mondja, kérdezz valamit, és akinek dobod a plüssmacit, annak kell válaszolnia. :D
De én nem beszéllek le az egyedül tanulásról, irodalom van elég (én 200 megányi Cambridge Proficiency anyagot küldtem valakinek, márpedig elég jó pdf méretcsökkentőm van), legfeljebb megkérdezed itt, ami kétséges.
Az a tömegigény. Meg hát, valljuk be, C1-re felkészítést is kevesebben vállalnak már, de elég kevesen lesznek C2 szinten tanításban magabiztosak.
Kérdés, sürget-e az idő, és kérdés, mennyire vagy szorgalmas, és kérdés, mennyit tökölsz egy dologgal. :) Ezektől függ ugyan, de én azt ajánlom, szerezz be az adott nyelvvizsgához való több (sok) gyakorló anyagot. Én hiszek a sok gyakorlásban. :)
Na persze, az egyedül tanulás nem vonatkozhat azokra a nyelvvizsga-részekre, mikor párban kell produkálni, de ugye most nem arról beszélünk, hogy a kommunikációs készséget lehet-e cloze teszttel fejleszteni. :D
Köszi a tippeket. Igazából fontosabb a valódi tudás számomra, mint a konkrét vizsgapapír (persze, az is jó, ha meg lesz egyszer), de nem sürgős. 2-3 évet szánnék rá, hogy tényleg úgy érezzem, perfekt vagyok. Nem sietek. Csak például hogyan tudok dolgozni azon, hogy ne legyen akcentusom (legalábbis ne erős), illetve C1 és C2 között a nyilvánvaló szókincs különbségen túl még mi a különbség? Hogyan lehet ezeket jól elkülöníteni?
Ilyesmire gondolok, hogy tudom, hogy:
- szavakat kell rengeteget tanulnom
- kifejezéseket
- de pl. nyelvtanban van különbség? Ha igen, ezekről hol tudok tájékozódni?
- kiejtésben mi és segíthet? Másoljam hangosan, amit hallok, és javul magától? Vagy van kifejezetten erre tananyag otthoni tanuláshoz?
Köszi minden tippet, eléggé lelkes vagyok :)
A C2 nyelvtant szerintem már nem lehet jellemezni. Vagy talán úgy, mint: az, amiről eddig nem volt szó. :)
Kiejtésben, stb, nem nagyon van ötletem. Illetve van egy, egyszer C2 kérdésre válaszolt egy hazánkban élő angol, aki szemlátomást értett ezekhez a dolgokhoz - angol, aki ért a C2 nyelvvizsgás dolgokhoz, azért az az igazi főnyeremény. Ha megtalálom, belinkelem neked, írjál választ, hátha még megvan neki is a lelkesedése.
Meg is van.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
Ne (csak) magánt írjál neki, hanem választ, amiben megjegyzed, hogy írtál magánt.
Sajnos ez már 4 éves, megy az idő, de hátha még itt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!