Mi a különbség?
A tananyag szerint, amely a befejezett jelent magyarázza:
4.Olyan múltbeli cselekvés kifejezésére is alkalmas ez az igeidő, aminek hatása van a jelenre, ami hírértékű információt közöl. Ez általában érzelmi hatással van vagy a beszélőre, vagy a hallgatóra.
Somebody has stolen my bicycle. Valaki ellopta a biciklimet. (Gyalog kell mennem.)
John has passed the exam. John letette a vizsgát. (Nem kell többet tanulnia.)
At last we have arrived. Végre megérkeztünk.
I have found a purse. Találtam egy pénztárcát. (Van benne száz font!)
I have opened the window. Kinyitottam az ablakot. (Ha fázol, csukd be!)
Ez most mi? Mi van akkor, ha azt mondom, hogy i opened the window?
Magyarra fordítva mi a különbség ilyenkor, tehát nem igazán tudom felmérni mit jelent, hogy hatással van.Igazából minden hatással van mindenre, ha úgy vesszük.
Hogy fordítanád magyarra az ablakos vagy a többi példát, mert én simán past simeben tolnám, ha azt mesélném, hogy mégloptak vagy bármi.
Igazából az elemzésen túl vagy. Sok példát kell megnézni. Más is úgy véste az agyába. Nem morfondirozással.
Hát csak nem figyeltél arra, amit beidéztél: aminek hatása van a jelenre.
És nem figyeltél arra, amit írtál: én simán past simeben tolnám, ha azt mesélném, hogy megloptak.
E kettő a különbség. :)
Szinte mindennek van hatása a jelenre.
Megloptak, tegnap levizsgáztam, ettem, ittam, Tvt néztem stb.
De mi van akkor ha nem a oerfectet használom, hanem simát. Akkor mit jelent?
Szinte mindennek van hatása a jelenre.
Ezt hajtogatod, de nem gondolsz bele, hogy nem a filozófiáról vagy a múltba menős tudományos-fantasztikus regényekről beszélünk, hanem aki az igeidőket használja, annak a beszédszándékáról. :)
"...tegnap levizsgáztam...
...De mi van akkor ha nem a oerfectet használom, hanem simát. Akkor mit jelent?"
Akkor azt jelenti, hogy tegnap levizsgáztam. :)
Azért segítség lehet az időhatározó is, ha másképpen nem megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!