Német vagy eszperantó nyelvvizsga?
Ha eddig németet tanultál, akkor ne hagyd abba.
Már csak azért sem, mert utána (mellette) még az eszperantó is könnyebb lesz. A németet jó eséllyel értik véletlenszerűen kiválasztott emberek is, Európa nagy részén pedig mindenki. Az eszperantó meg aranyos hobbinyelv, de ha használni akarod, kifejezetten célirányos szervezéssel sikerül partnereket találnod hozzá.
A nyelvtani rendszere sem teljesen idegen a némettől, van egyszerű múlt ideje, (Er schrib. = Li skribis.) komplex ideidők mint amilyen a német komplex múlt (Er hat geschriben. = Li estas skribinta.) plusz legalább tökéletesen szabályos, nincsenek mozgóigék, hanem csak az "est-" az összes komplex igeidő egyetlen segédigéje, nincsenek rendhagyó igenevek, meg tőhangváltós alakok, meg 12-féle többes szám,...
Szóval a német után smafu lesz. De emiatt még ne húzd le a németet se a vécén...
Egyrészt én a helyedben az angolon gondolkodnék még.
De akármelyik nyelvet választod, alapvetően ne az legyen a cél, hogy minél könnyebbnek tűnjön. A közhiedelemmel ellentétben a legkevésbé számít a nyelvtanulásban a nyelv bonyolultsági foka, mondjuk a személyes motivációhoz képest. Keress olyan kapaszkodókat, amik a választott nyelvedet érdekessé, szerethetővé teszik! Én is mindig utáltam a németet, de amióta rájöttem, hogy a kemény, metál rock zene németül sokkal élvezhetőbb, mint angolul, :D ez nekem sokat segített. Őszintén szólva, nem tudom, milyen kapaszkodót találnál az eszperantóhoz, de biztos lesz aki meg ebben segít, ötleteket adni....
Értem, de akkor hadd ne másoljam ide egy másik kérdésre adott hosszú és kimerítő válaszaimat
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__nyelvt..
de javaslom, hogy figyelmesen olvasd el és gondold át ezt is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!