Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy kell kiejteni a flow...

Hogy kell kiejteni a flow szót? (Flow állapot)

Figyelt kérdés
2016. ápr. 21. 20:55
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
Oké, elnézést, igazad van.
2016. ápr. 23. 22:36
 22/38 anonim ***** válasza:

Lelki probléma? Gondolom Freud bácsi suttog benned, mert én jól megvagyok, köszönöm kérdésed! De azért az cuki, hogy az idegen szavak szótárai nem hoztak a 'flow'-ra semmit...

Félremagyarázom? Ok, pedig azt hittem te igényled a jó szövegértést:

"van olyan szó, ha magyarul beszélsz, hogy flow"

van olyan bálna, ha spagettit eszel, amelyik úszik

van olyan ház, ha kánkánt táncolsz, amelyik 2 emeletes

van olyan vita, ha közben rájössz, hogy a másiknak igaza lehet, és ezért félremagyarázásokra hivatkozol meg szapulod a másikat, amit be kéne fejezned

Folytassam még? Én jól elvagyok, időm mint a tenger...(ami van olyan határozott, ha sündörögsz, mint egy integrál 0-tól 2-ig)

2016. ápr. 23. 23:05
 23/38 A kérdező kommentje:

Én köszönöm szépen a vitát függetlenül attól, hogy kinek van igaza.

Lehet kicsit túlfűtött lett a beszélgetés de nagyon jól kiderülnek dolgok.

Még annyit hozzáfűznék, a flow jelentése (most nem a fordításra gondolok, hanem a flow élményre)

szintén nincs teljesen tisztázva

egyesek szerint egy szimpla elmélyülésről van szó, mások szerint egy hormonális testi változással előidézett tudatmódosulásról.

A mai világban pedig fontos szempont hogy utána interneten utána lehet e nézni annak ami elhangzott vagy sem.

Ebből a szempontból nem jó a sodrás szót használni, a flow szó viszont működik.

Joli nénit sem szabad lekicsinyelni a boltban.

Lehet hogy ha a flowról beszélünk bambán néz, de egyáltalán nem biztos hogy másnap is bambán néz majd ugyan az a Joli néni a boltban ha a flow szó újra elhangzik.

Mert vannak Joli-nénik akik este utána néznek - pl. az interneten - azoknak az új dolgoknak amiket nappal hallottak, és másnap már nem ugyanaz a Joli néni áll a boltban, hanem másnap már hozzá tud szólni.

Persze ha nem folytonos kommunikációban gondolkozunk, hanem azt várjuk el a másiktól, hogy azonnal rögtön teljes komplett kifejezésekkel, egész mondatokkal fejezze ki magát s ehhez csak a pillanatnyi meglevő tudásunkkal szólhatunk hozzá eszi nem eszi alapon, de nekünk nem kell gondolkodunk tudásunkat felülbírálni vagy akár fejleszteni is, és a párbeszédet másnap folytatni akkor valóban nem számít hogy mit fog tudni az akit tegnap Joli néniként megismertünk.

Akár az életünk végéig elkönyvelhetjük Joli-nénit egy buta paraszt néninek pusztán azért mert egy időpillanatban nem tudja azt amit egy korábbi időpillanatban mi magunk se tudtunk - de mi előbb tudtuk mint ő...

De ha már Freud bácsiról is szó van, én megértem ezt a hozzáállást is. Ha elkönyveltük Joli nénit egy buta paraszt néninek, jobbnak érezzük magunkat anélkül, hogy ténylegesen és fárasztó módon jobbá képeztük volna magunkat.

Ez pedig jó érzés.

És azt i megértem, ha ezek után nem akarjuk folytatni a párbeszédet másnap a Joli nénivel, mert akkor kiderülhet, hogy ő ténylegesen fejlesztette magát és ténylegesen jobb lett korábbi önmagánál és esetleg még az is kiderülhet hogy nálunk is.

Ez pedig egy rossz érzés.

Ha azonban nem tudjuk meg hogy Joli néni okosodott, életünk végéig hihetjük magunkat nála okosabbnak s ez egy jó érzés. Főleg ha még csak nem is kellett fárasztó módon képezni ehhez magunkat ehhez.

2016. ápr. 24. 09:09
 24/38 anonim ***** válasza:
Félreértés ne essék, én Joli nénit nem lekicsinyleni akartam, csak egy példa volt, hogy nem feltétlenül képezi a magyar nyelv szerves részét egy olyan szakkifejezés (flow), aminek amúgy van magyar megfelelője is (tökéletes élmény).
2016. ápr. 24. 13:43
 25/38 A kérdező kommentje:

erre szóra igaz hogy kiad valamit a google, de nem ugyanazt amit a flow szóra.

inkább egy hasonló megfogalmazást.

igazából a fogalom sincs tisztázva pontosan nemhogy ilyen olyan neve legyen...

legalábbis a neten

különböző egymáshoz hasonló körülírásait találom csak

2016. ápr. 24. 14:19
 26/38 anonim ***** válasza:
Nekem ezt adja ki: [link]
2016. ápr. 24. 14:24
 27/38 A kérdező kommentje:
Igen s ez kiadja az elején Csikszentmihályi leírásait is, ami egy elég alapos tanulmány.
2016. ápr. 24. 14:28
 28/38 anonim ***** válasza:

[link]

Erre is kiadja Csíkszenthimályit.

2016. ápr. 24. 14:32
 29/38 A kérdező kommentje:

de pl. a flow ilyesmit is kiadott:

"FLOW - a szó angolul folyást, áramlást, lebegést jelentett egészen e könyv 1990-es megjelenéséig. Azóta már egy pszichológiai fogalmat jelölő tudományos kategória is, és egyben olyan szakkifejezés, amely egyre inkább a köznyelv részévé válik. Nem csak az angolban: közel egy tucatnyi nyelv szókészletét gyarapítja, a fordítási kísérletek ugyanis, bár voltak közöttük nagyon szellemesek, szinte egy nyelvben sem honosodtak meg. Fló - mondják németek és japánok, talán nem véletlenül, hiszen e könnyen kiejthető szó hangulatával is kifejezi azt a szellemi állapotot, amelyet jelöl. "

Ugyanakkor ez is csak az egyik megállapítás a sok közül.

2016. ápr. 24. 14:34
 30/38 A kérdező kommentje:

"

[link]

Erre is kiadja Csíkszenthimályit.

"

De csak a nevét a rá való hivatkozást s egy hasonló értelmezést. de a tanulmányát nem vagy legalábbis nem elől...

2016. ápr. 24. 14:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!