Német főneveknél mik a kötőjellel utánaírt vonzatok?
Egy szótárban nem csak a többesszám vonzata van ott, hanem még valami másé is, de az nem tudom hogy mi lehet.
Pl:
der Baum, -(e)s, ¨-e
der Dieb, -(e)s, -e
das Ehepaar, -(e)s, -e
Azt még megköszönném, ha megmondaná valaki, hogy a zárójelben lévő magánhangzókat, hogy kell értelmezni!
Ezek a főnevek ún. szótári alakjai. Az első végződés valóban a birtokoseset, a második a többesszám végződése.
A nőnemű főneveknél nem találsz birtokos végződést, mert azok nem kapnak.
A zárójelbe tett (e) azt jelenti, hogy vele és nélküle is helyes a Genitiv képzése.
pl: der Ast des Baums vagy der Ast des Baumes (a fa ága)
A többesszám végződésnél pedig előfordulhat, hogy hím és semleges neműeknél nem találsz végződést, illetve csak egy "-" jelet, akkor, ha a többesszám alakilag megegyezik az egyesszámmal
pl. das Zimmer, -s,- -> das Zimmer szoba, die Zimmer szobák, die Tür des Zimmers a szoba ajtaja
5.: << pl. das Zimmer, -s,- -> das Zimmer szoba, die Zimmer szobák, die Tür des Zimmers a szoba ajtaja >>
ÉS akkor die Türe der Zimmer = a szobák ajtajai?
7: jaj de jó, akkor én értem!!! :D
----
Sün Integré: Nem akarom letörni a lelkesedésedet, de nagy valószínűséggel az 5-7-es válaszoló egy tanár :D és most éppen segít :D :D
Zollynak:
csak annyi hozzátétel, hogy a Tür többesszáma Türen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!