Miert kell egy gyereknek ennyi nyelven tudnia? Miert erolteteik a szulok?
?? Nem értem a kérdést.
A férjem német. Én beszélem folyékonyan a németet, itt is élünk, de mi a férjemmel angolul beszélünk (amikor megismerkedtünk,nem beszéltem még németül), angolul nézünk minden filmet, angolul olvasunk,stb. - ezért a családi élet is általában angolul zajlik.
Az ő szüleinél, családjában németül, az én családomnál magyarul beszélünk (a férjem is megtanulta a magyart).
A gyerekek hozzánk angolul beszélnek közösen, a férjemhez németül, hozzám magyarul. Az iskolában franciát vagy olaszt vagy spanyolt választhatnak majd első nyelvnek.
Én ezt egyáltalán nem tartom furának, sőt jó - ilyen korban a gyerekek sokkal gyorsabban tanulnak nyelveket, intuitív módon.Magyarul a tudásuk is mélyebb, megalapozottabb lesz.
A japánról meg annyit, hogy nézz utána mennyit keres egy japán tolmács (millió körül mozog),és máris nem fogod csodálni. És igen, magyarországon is van rá kereset. Elég sok japán cég van, ahol vannak lehetőségek. Nem csak tolmács, de személyi titkár/nő, idegennyelvi kapcsolattartó, szaktudással kiegészítve pedig rengeteg más munka elérhető. A japán cégeknél ugyanis jellemző, hogy sok vezetőt az anyaországból helyeznek ki, így mindenképp szükség van nyelvi összeköttetésre. De egyébként is prioritás bármilyen internacionális cégnél az anyacég és a kihelyezett vállalat közötti kommunikáció, nem csak általános, hanem szakszerű szinten, valamint pl. controlling terén.
Honnan veszed, hogy a szülők erőltetik? A mai gyerekekre ragad az angol, játékokból, videókból, szlengből, az a gyerekem is elboldogul angolul, aki életében nem tanulta szervezett formában (németes volt.) Persze a nyelvtant meg kell tanulni, bizonyos szint fölött már kell beletenni energiát, de német után már sokkal könnyebb.:-) japánt meg lehet, hogy azért is tanul, mert animerajongó, divatja van mostanság.
Teljesen igaza van a gyereknek - és a szülőknek is -, hogy több nyelv legalább középszintű ismerete hatalmas előny, ha a gyereknek ez nem túl megterhelő, csak csinálja.
Németül az apa családjával beszél gondolom.
Ritkán beszélt nyelvet mindig jó tanulni. Lehet, hogy Mo-on nem kapkodnak érte (én ebben is kételkedek), de nem kötelező itthon maradni :-)
Hol fog németül beszélgetni? Talán az apja családjával, ha már német a pasas? :D És igen, kapkodnak a jó japán tolmácsokért, előttem már megmagyarázták, miért.
Mellesleg ez nem "ennyi nyelv", hanem négy, amiből kettőt még kicsi gyerekként tanult meg a szüleitől, tehát tulajdonképpen kettőt tanul. Ami eléggé alap. A vegyes házasságból született gyerekeknél eleve gyakori, hogy négy-öt nyelvet is beszélnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!