Rendhagyó és szabályos igék a Brit és Amerikai angolban. Hogy is van ez?
Amerikai angolt tanulok neten.
Viszont a suliban britet tanulok..
Suliban megtanultam hogy vannak rendhagyó és hagyományos igék.
Pl a learn ige.
UK: learn/learnt/learnt.
US: learn/learned/learned.
Melyik igék térnek el a két angol között?
Ausztrál és kanadai angolt most nem kérdezem.
(learned or UK also learnt, learned or UK also learnt)
Szóval ez se tér el annyira. Más ige meg nincsen.
Azóta youtubeon megnéztem pár videót és kiderült hogy annyi a különbség hogy a brit angolban van kb 5-6 olyan rendhagyó ige, amelyeknek a 2. és 3. alalja t-re végződik. (Learn pl) azt az amerikai angolban ed-vel helyettesítjük.
Kiderült hogy még a wikin is levan írva, bemásolom ha majd egyszer valakinek ugyan ez lesz a problémája, ne kelljen majd bajlódnia.
30 éve még a "worked" is "wrought" volt. Ma már csak a szabályos formát ismerik. A "learnt" aklakot kiszorítja majd a "learned" (lörnd) múltidejű/befejezett alak. Talán eddig is csak azért tartotta magát a régi rendhagyó, mert a szabályos alakot könnyen össze lehet téveszteni a "learned" (lörnid = tanult, művelt) melléknévvel.
Lassan formálódik a nyelv, és teret hódítanak a szabályos alakok. Szerintem a nyelv globalizációa miatt van inkább. Egyre többen beszélnek angolul második, fellvett nyelvként. Ennek nem sok köze van ahhoz, hogy melyik nemzeti angolt nézzük a hivatalos hétből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!