Mit jelent a németben a mir, dir, sich stb? többi még lent!
Arra lennék kíváncsi és nagyon megköszönném ha valaki eltudná magyarázni mikor használjuk a mir,dir,ihm,ihr,ihm ,uns,euch,ihnen/Ihnen
és mikor a mich,dich,ihn,sie,es,uns,euch,sie/Sie
Legyetek szívesek, aki nagyon érti ezt az magyarázza el! :)
A mir,dir,ihm,ihr,ihm ,uns,euch,ihnen/Ihnen részes esetek, ami a magyarban :
Nekem, neked, neki, nekünk nekik, önöknek.
"ich schicke DIR einen Brief" Küldök neked egy levelet. itt "dir" mert NEKED küldöm.
A mich,dich,ihn,sie,es,uns,euch,sie/Sie tárgy esetek ami a magyarban:
engem, téged, őt, minket, őket, önöket
ich liebe DICH ! szeretlek!
itt "dich" lesz mert TÉGED szeretlek.
mich, és az utána lévők: tárgyesetben
magyarul: meglátogatlak téged, meglátogatom Pétert (T tárgyrag ott van!) -> ich besuche dich, ich besuche Peter (névnél nem látszik a tárgy!)
sok esetben ilyen egyszerű, hogy úgy használod, ahogy a magyarban, de vannak olyan igék, melyeknek vonzatuk van. azoknál megtanulod, hogy milyen eset van mögötte, és kész.
mir és utána lévők: részes esetben (datív, ha így jobb)
pl. odaadom neked, odaadom Péternek (ezt a könyvet, ott a -nak/-nek rag!) -> ich gebe dir, ich gebe Peter (itt ugye nem látszik a datív)
nem tudom mennyire fogod ebből megérteni, gyorsan írtam, nem volt sok időm. ha kérdésed van, nem értesz valamit, írj!
A személyes névmás ragozásáról van szó.
Készíts egy táblázatot, amiben az első sor az alanyeset, oda kerülnek az ich, du, stb.
Alá a tárgyeset, oda megfelelően (ich alá) mich, (du)dich, stb. engem, téged, őt, minket(bennünket) titeket, őket (Önt,Önöket=Sie)
Alá részes eset, (ich) mir, (du) dir, stb. nekem, neked, neki, nekünk, nektek, nekik (Önnek, Önöknek=Ihnen)
Előző válaszolók jó példákat írtak a használatra.
Keress rá a neten a személyes névmás eseteire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!