Segítene nekem valaki az angolban? Relative clauses.
The film, .... theme song won an Oscar, is based on the motorbike journey, ..... Che made with Alberto across South America.
It was the poverty ..... he saw on this trip ..... made him decide that revolution was the only answer to South America's problems.
Szerintem:
1) whose
2) which
3) which
4) where
(A választási lehetőségek: who, whose , which, where)
1 whose
2 which
3 én ide nem raknék semmit, muszáj mindenképpen mindenhová íni valamit?
4 which
Legalábbis én így írnám: It was the poverty he saw on this trip which made him decide that...
Mert a poverty után lehetne éppen which, de kétszer egy mondaton belül nem a legszebb a hangzása és értelmes így is).
Fura, én sem tennék utána semmit (mármint a hármasnál, természetesen), sőt, a "trip" után nekem "that" jött be, amikor kíváncsiságból kimondtam, ill. amikor megpróbáltam a harmadik likat "which"-csel kitölteni, akkor is automatikusan "that" jött be. Nem hagyott nyugodni a dolog, megtaláltam a feladatot, és a kutyaütő tényleg nem mondja, hogy "ahol szükséges"... Viszont lehet, hogy megtaláltam az eredeti szöveget (vagy nem:)
"This is the motorbike that was used in the film The Motorcycle Diaries. It is a 1939 Norton 500cc, which is the same model as the motorbike that belonged to Che’s friend Alberto. The film, whose theme song won an Oscar, is based on the motorbike journey Che made with Alberto across South America. Che was from a rich family in Argentina and it was the poverty he saw on this trip that made him decide that revolution was the only answer to South America’s problems."
Igen, az az eredeti szöveg. Az említett helyre először én is a that szócskát raktam volna, csak azt ugye nem lehetett választani. Akkor - ha nem szükséges - nem rakok oda semmit. :)
A vesszőhibáért meg elnézést kérek, véletlenül raktam oda...
Igen, nekem is a that ugrott be, de ugye a that-which mehet ugyanazokra a helyekre, elvégre mindkettő olyan dologra utal vissza, ami nem élőlény (tehát tárgy, elméleti dolog, fogalom stb).
Szeretem az olyan feladatokat, amelyekben nem írják le, hogy "ha szükséges", és a diák csak töri és töri a fejét, hogy mi a fene lehet az, közben kiderül, nem is kellett volna odaírni semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!