Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tudnátok segíteni nekem egy...

Tudnátok segíteni nekem egy kicsit, hogy az alábbi szavak, hogy vannak morfémákra bontva?

Figyelt kérdés
- hiszékenységükben - alaposan - váratlanul - szállingózni - elkezdett - dolgoztunk - asztalokon
2016. jan. 24. 11:23
 1/2 anonim ***** válasza:

hiszékenységükben - hisz/ékeny/ség/ük/ben [szótő/melléknévképző/főnévképző/birtokos jelző/helyhatározó rag]

alaposan - alap/os/an [szótő/melléknévképző/rag]

váratlanul - vár/at/lan/ul [szótő/(?)/melléknévképző/(?)] az -at és az -ul alakokat sajnos nem tudom. Az -at egész biztosan valamilyen képző, az -ul pedig rag, de nem tudom pontosan milyen fajták lehetnek.

szállingózni - száll/ingóz/ni [szótő/gyakorító képző(?)/melléknévi igenév képzője]

elkezdett - el/kezd/ett [igekötő/szótő/múlt idő jele]

dolgoztunk - dolg/oz/t/unk (itt nem tudom, hogy a szótő a dol(og)g vagy a dolgoz - ez talán felfogás kérdése) [szótő/igeképző/múlt idő jele/igei személyrag]

asztalokon - asztal/ok/on [szótő/többes szám jele/helyhatározó rag]

Ahová kérdőjelet írtam, abban nem vagyok biztos. Nem garantálom, hogy ez teljesen hibátlan... :(

2016. jan. 24. 11:49
 2/2 A kérdező kommentje:
Huh , nagyon szépen köszönöm :)
2016. jan. 24. 12:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!