Hogy tevődik össze egy angol mondat?
Ez az alapszórend, ahol NP=NounPhrase, VP=VerbPhrase, Adverbs=Határozók(Mód, Hely, Idő):
NP + VP + NP + Adverbs (Manner + Place + Time)
I / like / European soccer / very much / these days.
Ezekkel az NP-kkel nem megy semmire a kérdező. Alap kijelentő mondat: Alany-állítmány-tárgy (ha van)-határozók. Az időhatározó az elején is lehet. Az alanynak és a tárgynak is lehetnek jelzőik (minőség, mennyiség, birtokos).
Every morning my little daughter eats 5 big sandwiches in the living room.
A hármas összefoglalása tökéletes. Zárójelben csak annyit, hogy a magyar automatikusan alany-állítmányt mond (én is így tanítom), de az angol "képletből" (S-V-O-Adv) látszik, hogy az angolban az állítmány ige, vagy a létige, vagy főige, de ige.
(S: subject/alany -- V: verb/ige -- O: object/tárgy -- Adv: adverbs/határozók)
Ha kijelentő a mondat (tehát nem kérdő vagy tagadó), akkor a legfontosabb, hogy az alany után ige álljon, ez a két szó ebben a sorrendben kövessék egymást, pl.
I am ...
He reads
Peter reads
They have ...
My brothers have ...
A lényeg, többféle szerkezet és igeidő van az angolban, mindegyiknél meg van adva, hogy hogyan képezzük. Így pl. a to be, to have alakjait meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Aztán ott van az egyszerű jelen idő, folyamatos jelen idő, ezeknek is meg kell tanulni, be kell gyakorolni a képzését. De a lényeg tényleg az, hogy az alany (ami lehet pl. I, you, he, my brother, Peter, Mary, they) után jöjjön valami ige. Ez az ige lehet pl. a "have", "has", "am", "is", "are, mindig attól függ az alakja, hogy mi az alany.
A többi mondatrész általában az alany+ige után jön, pl.:
I am here.
You are there
Peter has a book.
They have a sister.
Röviden ennyi bevezetőnek. Nem tudom, pontosan mi a kérdés, ami nem világos.
Ez szerintem segíteni fog:
https://www.youtube.com/channel/UCEOFD4QjKFcxnvZeWk7yPKg/vid..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!