Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Eszperantó nyelvtanulás. Hol,...

Eszperantó nyelvtanulás. Hol, és hogy?

Figyelt kérdés

Tizenhat éves vagyok.

Kevés pénzem van, ebből pedig következik hogy magántanárra nem futja.

Egyenlőre az angolt tanulom a gimnáziumban, de pár hete rábukkantam az eszperantó nyelvre.

Pontosabban előtte is ismertem, csak most újra felbukkant.

"Elvileg könnyű", de gyakorlatban már nem tudom hogy az-e?

Részletesebben olvastam róla, és nagyon megtetszett. Főleg hogy a világon sok helyen beszélik, és így megismerhetek különböző nemzeteket, más barátaim lehetnek.

Vagyis: nem nyelvvizsgázni szeretnék, hanem szórakozásból szeretnék megtanulni eszperantóul.

Ráadásul most jön az őszi szünet, és ezzel lenne mivel lefoglalnom is magamat, gyakorolni, és majd a suli közben is folyamatosan.

Csak el kellene tudnom indulni valahogy..

A kérdés adott: Hol?

Pénzem ugye nincsen, ezt már kilőttem.

Viszont az interneten valóban meglehet tanulni?

És a szavak? Szótárat honnan szerezzek?

Keresgéltem és rábukkantam a hu.lernu.net-re.

Itt állítólag 36 nyelven tanulják az eszperantót.

Érdemes itt elkezdeni?

Ha igen, hogyan? Kicsit kesze-kusza nekem az oldal.

Ha nem, akkor hol?

Előre köszönöm a válaszokat!

2015. okt. 22. 22:32
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Elolvastam, és ha nem is kötöttem ki, de válaszoltam az 5-ösnek.És ne, ne nézz olyannak aki akkor zöld kezezik ha önmagából kiindulva tartja helyesnek.Tudtam hogy valaki, ezt lefogja írni, ezért direkt leírtam elé hogy azért kapja meg, MERT megválaszolta a kérdést:

- "Érdemes itt elkezdeni?"

- "A Lernu egy jó tanfolyam,.."

Most, sajnos bele csúsztam abba a gödörbe hogy bármit csinálok, rosszul érzem magam.

Felpontozlak, lepontozlak, rosszul.

Ezért nem minősítem ebben a formában a válaszod, inkább írásban szemléltetem:

Én értem hogy nem tartjátok hasznos nyelvnek, de azért fel lehet használni.

Írtad hogy itt van ez az előre megbeszélt fuvarozós tevékenység. Akkor lehet hogy majd az angolt fogom használni, de ha emberekkel akarok beszélni akkor direkt megkeresem az eszperantistákat, vagy itt is keresek angol embereket.

És igazából a kérdésre kellett volna válaszolni!

Elmondani hogy érdemes-e a lernu.net-en tanulni, vagy ha nem akkor pedig hol? Szépen beleágyazva egy szövegbe.

Úgy emlékszem hogy NEM az volt a kérdés hogy: Hasznos az eszperantó nyelv?

2015. okt. 24. 11:51
 12/13 anonim ***** válasza:

Részemről az eredeti kérdést is megválaszoltam.

Ne feccölj sokat nyelvtanfolyamokba, hanem olvass, és szótárazz sokat. Eszperantó esetén ez is elég.

Az van, hogy az eszperantónak valóban nincs hiteles és naprakész szakmai irodalma. 40-50 éve ha valaki zeneelméletet akart tanulni, előny volt hozzá az olasz; szakácsművészethez hasznos volt a francia; orvostudományhoz a latin; freudi pszichológiához a német. Ezek a tudományok ezeket a nyelveket használták elsődleges nyelvként.

Közben úgy alakult a világ történelme, hogy az angol gazdasági befolyása révén lassanként a szakmai nyelveket is kiszorította, illetve újabb tudományok és szakmák születtek, amelyeknek már angol lett a "hivatalos nyelve" a fentiekhez hasonlóan. Számítástechnikát, űrkutatást, korszerű humanista és alkalmazott pszichológiát senki nem tud angol nélkül elképzelni. A FRISS, naprakész szakirodalom angolul jelenik meg, mire a fordítások elkészülnek addigra a szakma azt a szintet tovább is haladta, angol nélkül nem lehet lépést tartani. Még így is csak a nagyobb anyanyelvi bázisú nyelvekre érdemes még lefordítani (szemelvényeket leegyszerűsítve összefoglalni,) hogy nagyobb laikus közönség is olvashassa.

Az eszperantó mindig is a fordításaiban, főleg klasszikusok műfordításaiban volt erősebb. Ezek ugye az utóbbi 100 évben sem változtak, nem is igényeltek korszerűsítést. Nincsenek eszperantó nyelvű szaklapok, szakmai weboldalak. Szépirodalom van, meg néhány, a nyelvészeti körökben még jegyzett, de inkább kuriózumként számon tartott könyv, mint amilyen a Claude Piron "La bona lingvo". Ezek társadalmi-politikai vonatkozásait szintén már túlhaladta a világ, amelynek nagy része nem úgy tekint az angolra, mint egy ellenségre, amit le kell győzni és/vagy meg kell jobbítani. Ehhez képest az eszperantisták 50-60-as évekbeli generációja azért, illetve abban a légkörben tanult eszperantót, hogy inkább bármit, csak a gonosz imperialista angolt ne kelljen tanulnia. Ez a posztkommunista ellenséges hang ma is visszaköszön azoknak az eszperantistáknak az írásaiban, akik ebben a légkörben nőttek fel.

Van tehát egy nyelv, amely irodalmában, szakmai felkészültségében kb megállt az "átkos" korszakban, de a mai világban, egy korszerű szakmai célokra használhatatlan. Egy letűnt kor emléke. Ennyi erővel volapük nyelven is tanulhatnál, valószínűleg találsz néhány elvont nyelvész lelkületű jópofa barátot, aki szívesen tanul veled.

Mivel viszont mindenkinek annyi ideje és pénze van, ami megtérül, a legtöbben továbbra is azt a nyelvet használják, amin a szakmájukban tovább tudják képezni magukat, és versenyképes marad a tudásuk.

Így aztán van egy pár ember mindenhol, akik tanultak eszperantóul, de lévén hogy semmi másra nem tudják használni, azért szívesen csapnak fel alkalmi magántanárnak, gyakorlópartnernek, eszperantó programokon önjelölt előadónak, - csak hát a kereslet-kínálat arányok ugyebár...

Így aztán marad a válaszom (az eredeti kérdésedre), hogy eszperantóul akár ingyen is tanulhatsz, önerőből, antikváriustól olcsón vásárolt 50-es évekbeli könyvekből, (nem kell aggódni, hogy azóta annyit változott volna a nyelvhasználat, hogy a régi könyv használhatatlan lenne,) plusz a nyelv egy jobb képességű beszélőjét meghívod mondjuk ebédre, hogy egy-két napig foglalkozzon veled, vagy cserébe te is gyakorolsz vele egy másik nyelvet.

2015. okt. 24. 12:33
 13/13 anonim ***** válasza:

Talán itt is találsz használható dolgot:

[link]

Nemlétező szakirodalom (gyanítom, folyamatosan bővül)

[link]

illetve itt úgy tűnik a baloldali menüből, hogy mindenféle okosság, oktató videók vannak a nyelhez:

[link]

2015. okt. 24. 13:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!