Franciások, hogy kell mondani a következő városneveket?
Bordeaux bordó
Reims - rensz
Bayeux - bajő
Auxerre - ószer.
Nem, nem lehet úgy ejeteni ezeket, ahogy Te írtad! :)
A beszélő szótár is uezeket mondta:
Tehát Bordu, de Bordó-nak is ejti, Ránsz, Usze', enyhe r-el a végén, és Bejü
A beszélő szótár azt mond, amit akar.
Ha annak hiszel, minek teszed fel itt a kérdést?
Válaszoltam privát leveledre, még csak annyit teszek hozzá, hogy francia családom tagjai sírvafakadtak a nevetéstől a "Bejü", "Bezsü", "Ránsz", "Uszer" stb. hallatán.
Még a különböző nyelvjárásokbam sem mondják így!
Pedig tökéletesen mondja ki a kérdező is... A Bordeaux-t is ki lehet mondani Bordo, nak is, és Bordu-nak is. Az Auxerret azt pedig ejthetjük Ukszer-nek is. Reims-t pedig még életemben nem hallottam így, ahogy Te írod: https://www.youtube.com/watch?v=Saul_XBJaLA (ezt így kell helyesen mondani, nem pedig Rensz....)
Egyébként érdemes megnézni a linkeket is, mert ott több ember ugyanúgy mondja ki, ahogy a kérdező tette..
Ezek abszolút helyesek vannak kiejtve, szóval ezen lehet röhögni.
Én 15 éve beszélek franciául, 10 éve élek kint. A franciák között is van aki így-, valaki meg úgy- mondja ki. Bajő kiejtésről még nem hallottam, ószer-ről sem, és renszről sem.
A következőképp szokás ezeket a városokat kimondani: Bordeaux-> Bordó, enyhe r-el, illetve Bordu, erős r-el
Reims-> Ránsz, illetőleg sok vidéki Rímsz-nek ejti, mindkettő helyes
Bayeux-> Bejő, vagy Bejü
Auxerre-> Uksze', nagyon enyhe, szinte nem hallható r-el a végén illetve Usze', szintén.
Ha ezeken a városnevek hallatán a te "francia" rokonaid nevetnek, vagy nem franciák, vagy nagyon érzékeny humorúak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!