Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Orosz főnévragozás?

Orosz főnévragozás?

Figyelt kérdés
Most kezdjük tanulni a főnevek ragozását, a tanár szerint az a legjobb módszer, ha mindenki leül, és bemagol minden táblázatot. Én sokkal könnyebben tudnám megjegyezni, ha valamilyen szövegkörnyezetben látnám a szavakat, akkor érezném, melyik rag illik oda. Mivel még nem tanultuk minden eset használatát, ezért ha valaki tudna esetenként kettő-három mondatot, azt megköszönném!

2015. okt. 8. 16:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Oroszul akarsz mondatokat vagy magyarul? A gyk nem veszi be a cirill betűket, hülyeségeket ír ki. A tankönyvben kell, hogy legyen szövegkörnyezet. Milyen könyvből tanultok?
2015. okt. 8. 16:58
 2/11 anonim válasza:
100%

[link]

:)

2015. okt. 8. 17:01
 3/11 A kérdező kommentje:

Sag za sagom 1

A második válaszolónak köszönöm:D

2015. okt. 8. 17:05
 4/11 anonim válasza:
Eleinte én sem értettem,innen tudtam megérteni én is.Nem egyszerű nyelv ez az orosz de megéri :D
2015. okt. 8. 17:09
 5/11 anonim ***** válasza:
Még mindig nem tudom, hogy magyar vagy orosz mondatokat akarsz-e.
2015. okt. 8. 18:39
 6/11 anonim ***** válasza:
Mégis mi a pokolnak akarna magyar mondatokat? Szerinted az, hogy "látom az asztalt", segít az orosz főnévragozás megtanulásában?
2015. okt. 9. 10:40
 7/11 anonim ***** válasza:
Az esetek alapjelentésére rávilágít. De ha a kérdező nem méltat arra, hogy a kérdésemre válaszoljon, és egy önjelölt ügyvéd teszi meg helyette, akkor úgyse kap semmilyen mondatot.
2015. okt. 9. 11:11
 8/11 A kérdező kommentje:
Igaz, nem írtam, de orosz mondtatok kellenének, a magyar mondatokkal nem mennék sokra.. Csak egy példa, amire már rájöttem: a "van eg
2015. okt. 9. 14:04
 9/11 A kérdező kommentje:

Bocsi, véletlen küldtem el

Szóval a "van egy kenyerem" mondatban oroszul nem kell használni a birtokos esetet, és akármennyire szeretném, magyar mondatokkal nem fogom tudni megjegyezni őket.

2015. okt. 9. 14:06
 10/11 anonim ***** válasza:
89%

Birtokos személyjel nincs az oroszban, ez eléggé magyar sajátosság, hogy a birtok után rakjuk a ragot. Ez az oroszban is birtokos eset, csak éppen a birtokos kerül birtokos esetbe. U minyá jeszty - ez birtokos eset. Amije van, az alanyeset, hiszen a mondatban alany. Ez így logikusabb is, mint a magyar.

Alapjelentésben semmi nehézség nincs az esetekkel, alany ki,mi tárgy kit, mit, birtokos kinek a ..., minek a... -ja/je, illetve kinek van valamije, részes kinek (pl adunk valamit), eszköz kivel, mivel csinálunk valamit, ez lehet eszköz pl ceruzával vagy társ pl a mamájával. Elöljárós csak elöljáróval ban,-ben, -on,-en,-ön, ill. (beszélni, írni stb) valamiről. Egyes elöljárók is különféle esetekkel állnak, akkor újabb jelentések állnak elő, pl az előtt eszközesettel, ezekben nincs logika, be kell vágni.

2015. okt. 9. 16:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!