Lenne valaki olyan kedves és segitene nekem átnézni az angol igeidőket?
Jelenidők:
- Present Simple, egyszerű jelenidő. Olyan dolgok kifejezésére használjuk, amelyek általában szoktak megtörténni, vagy a természet törvényei. Pl: Peter writes messges. Péter leveleket ír. Nem most, hanem általában, pl. ez a foglalkozása, hogy másoknak írjon leveleket. Ez az esemény gyakran megtörténik. Képzése: alany (Peter)+ ige(writes, ha egyes szám harmadik személy, akkor egy -S jön a szó végére) és a tárgy.
-Present Continuous, folyamatos jelen
Olyan eseményekre használjuk leggyakrabban, ami éppen most történik. Peter is writing messages. Péter éppen most ír levelet. Mindig a cselekvés pillanatában beszélünk az adott dologról.
-Present Perfect, befejezett jelen- nincs rá tökéletes magyar fordítás
Általában tapasztalatok kifejezésére alkalmas. Pl. I have been in London. Én már voltam Londonban.
Múlt:
-Past Simple, egyszerű múlt
Egyszerű befejezett cselekményekre használjuk. Pl. I locked the door. Becsuktam az ajtót.
-Past Contiunuos, múltbeli folyamatos cselekmény. pl. He was listenint to The Doors. Cselekmény, ami a múltban tartott huzamosabban.
-Past Perfect, ez a régmúlt, pl. I had bought a new disc.
A múltidőket szokás együtt használni:
pl. When I came into the room, he was playing the guitar.
vagy egy másik: When he arrived, I had been there.
Jövő:
- be going to- ezek a tervezett cselekvésekre vonatkoznak
I am going to visit the Hall of Fame Museum in Indianapolis.- Meg fogom látogatni a Hall of Fame Museumot Indianapolisban.
- will, spontán jövő
pl. beszélgetsz valakivel:
- I don't understand it.
- I will help you., tehát ez egy spontán hozzáfűzés, nem előzte meg komoly tervezés.
Még akad pár igeidő, de kezdésnek elég ez is. Lehet őket mixelgetni is, meg kombinálni, de ehhez gyakorlat kell.- Ha kihagytam egy két betűt akkor azért van, mert nem rég ébredtem fel :)
Szerintem ez a legjobb oldal:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!