Hogyan kell németül kimondani a törtszámokat?
Például:
a) nem eurocenttel szeretném azt mondani, hogy
Es kostet 3,49 Euro
b) 1/3, 4/5?
a, drei Komma vier neun vagy drei Komma neunundvierzig
A Komma szó vesszőt jelent. Ezután a németek egyesével mondják a számokat - legalábbis hivatalosan. Én a legtöbbször mégis úgy hallom a németektől, hogy drei Komma neunundvierzig.
b, eins durch drei, vier durch fünf
Nekem anyanyelvi tanárom volt, és sosem hallottam tőle, hogy egyesével mondta volna a számokat, szóval az teljesen biztosan "neunundvierzig".
b - ein Drittel, ill. vier Fünftel
Nekem is anyanyelvű tanárom volt és van. Korábban Mo.-n egy német nyelvű suliba jártam, szóval német anyanyelvű tanárokhoz, most kint élek, rendes német gimibe járok.
A Komma után hivatalosan egyesével mondjuk a számokat, mint pl. a telefonszámokat is, de mint mondtam, a legtöbben nem így használják. Mi is csak matekórán. A boltban mindig normálisan mondom.
A másiknál viszont tényleg oda akartam írni, csak elfelejtettem, amit a 2. válaszoló írt. Az ein Drittel ugyanúgy helyes, mint az eins durch drei. Az utóbbit szintén leginkább csak matekórán használjuk, mert egyszerűbb. A másikat meg úgy általánosságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!