Gondolkodtam ma rajta elkezdenék németet tanulni angol mellett. Lehet rendesen egyszerre 2 nyelvet tanulni?
Nos tehát az a nagy helyzet, hogy angolt újra elkezdtem tanulni 5 évvel középiskola befejezte után újra és a középszintű nyelvvizsgára készülök egyenlőre otthon. Majd jövőre tervezek nyelvtanfolyamra is járni belőle. Ezt komolyan gondolom mert január óta rendszeresen minden nap képzem magamat ebből a nyelvből.
Viszont elkezdett érdekelni a német nyelv is (egy szót sem tudok németül, soha életemben nem tanultam).
Vannak emberek akik egyszerre tanulják a 2 nyelvet? Nem kavarodnak úgy össze a szavak és a mondatszerkezetek? Mert ettől tartok a legjobban, hogy így keverni fogom a szezont-fazonnal.
Köszönöm előre is a hasznos válaszokat! Tapasztalatok is érdekelnének.
Köszönöm!
Nagyon jó a duolingo.com.
Ha beállítod alapnyelvnek az angolt, tanultnak meg a németet, akkor mindkét nyelvet igen jól tudod tanulni és nem fogod keverni.
Utolsó, tényleg látod erre nem gondoltam. Duolingoval kezdtem neki újra az angolnak is de azt már végigcsináltam és meg is kaptam az aranybaglyot vagy mit. :)
Ha angolul használom azzal már lehet más nyelveket is tanulni! Köszi!
Én négy nyelvet tanulok egy időben (angol, német, francia, finn). Németet mint anyanyelvet tanulom a suliban, meg több tantárgyam is németül van, angolt csak második nyelvként. Van némi hasonlóság a kettő között (itt nem csak szavakra gondolok), de azért elég jól el lehet különíteni a kettőt. Egy dologra figyelj majd, ha esetleg elkezded a németet: ne tanuld a két nyelvet közvetlenül egymás után! (Legalábbis én szép szerkezeteket hozok össze angolon, ami egy német nyelvű töri után van. :D )
Ja, és #5, a német nyelvben 6, az angolban 12 igeidő van, tehát az angolban van több (de szerintem te is csak elírtad, én meg most nem mindenáron okoskodni akartam ;) )
"németben több igeidő van, az angol nem ragoz, a németben van négy eset"
Az angolban 12 tense van, a németben 6 Tempus. Az "igeidő" egy eléggé szerencsétlen magyar ferdítés, mert félrevezeti a nyelvtanulót.
Az angol "morphologically defective" nyelv, hiányos a morfológiája, de azért akadnak finomságok bőven:
I wish that she come.
Az angol eleinte nagyon könnyűnek tűnik, alapszinten szinte gyerekjáték megtanulni, a középfok már nehezebb, a felsőfokig pedig vért kell izzadni. Sokkal könnyebb a nulláról eljutni a középfokra, mint a középfokról a felsőfokra.
A német ezzel szemben már az elején odab*sz rendesen. Kacifántos igeragozás, erős igék, gyenge igék, vegyes igék, ilyen-olyan tőhangváltás, nulldeterminánsok, kétalakú determinánsok, háromalakú determinánsok, mellékmondati szórend, V2 szabály, melléknévragozás, erős és gyenge igekötők...
Németül még alapszinten is nehéz megtanulni makogni, a kiejtése pedig - és itt a szép, helyes kiejtésről van szó! - ugyanolyan nehézségű, mint az angol kiejtés. Persze, ebbe bele lehet kötni, árbájt, súle, bekómmen, mi ebben a nehéz? Az, hogy 10-ből 9 nyelvtanuló nem tudja helyesen kimondani a "bekommen" igét.
Ha németül tanulsz, akkor az elején az alapokat 100%-ig, szóról-szóra meg kell tanulni, az igeragozási, névszóragozási paradigmákat bevágni, nemeket bevágni, mert minden erre épül. Ha németből eljutsz egy biztos középszintig, utána már csak egy "kis" ugrás a felsőfok. Tehát az angol az elején könnyű(nek tűnik), aztán eldurvul, a német már az elején taccsra tesz, játszik az idegzeteddel, aztán ahogy elsajátítottad az alapokat, egyre jobban és könnyebben fogsz tudni haladni.
A két nyelvet lehet egyszerre tanulni, azonban tapasztalataim szerint:
- ha angolul tanulsz először, utána szépen meg lehet tanulni a német kiejtést
- ha németül tanulsz először, utána borzasztó fricc akcentusod lesz
Pár dologra oda kell figyelni, a bekommen igének semmi köze az angol become igéhez, a present perfect és a Perfekt szerkezet csak alaktanilag hasonló, a szenvedő szerkezet pedig szerintem nehezebb a németben, ugyanis sokféle passzív van: Vorgangspassiv, Zustandspassiv, Adressatenpassiv... míg az angol javarészt be-passive szerkezetet használ, néhanapján get-passive-et.
Ha konkrét kérdésed van, tedd fel nyugodtan, jól ismerem és folyékonyan beszélem mindkét nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!