Az olyan igéket, melyeknek nincs múlt idejük present perfectben fejezzük ki?
Pl.:
He may has paid if you had told him.
ez így helyes?
Hát, igen kevés ige van, aminek nincs múlt ideje, talán 1-2, és nem is értem, hogy az hogy jön ide. Amit írtál, az egy feltételes mondat akar lenni, és semmi köze a present perfecthez, és úgy néz ki, hogy He may have paid if ... Talán fizetett volna, ha mondtad volna neki.
A may meg a többi segédige után az ige nem kap 1/3. -s-t, hanem szótári (1.) alakban van.
Az szerettem volna írni, hogy "Fizetett volna, ha mondtad volna neki."
Szóval egy olyan mondat, mely egyszerre múlt idejű és feltételes módú.
A present perfect-et azért írtam, mert annak is ilyen az is Alany have/has + ige3-mal kell képezni
Hát, ez nem present perfect, hanem ahogy már írták, a főnévi igenév befejezett formája, mivel az angolban olyan is van. Ha van egy módbeli segédige, például a may, az után már nem állhat present perfect, mert annak saját funkciója van, és az nem ez. Ráadásul te fölöslegesen cifráztad a mondatot a may-jel, hiszen az a -hat,-het vagy a talán, a magyar mondatodban pedig az nincs benne (fizetett volna/fizethetett volna). A fizetett volna nem may, hanem would segédigével áll, mert alapvetően az a feltételes mód segédigéje. Ún. III. feltételes mód, múlt idejű, tehát lehetetlen feltétel, "volna": He would have paid ...
Nem te kérdeztél múlt idejű feltételest tegnap?
De valószínűleg én voltam, ez van akkor, ha angol tanár nélkül tanulsz nyelvet, és jön egy olyan téma, mint a segédigék.
De azért ezt is végig lehet csinálni, ha elegendő időt töltesz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!