Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az olyan igéket, melyeknek...

Az olyan igéket, melyeknek nincs múlt idejük present perfectben fejezzük ki?

Figyelt kérdés

Pl.:

He may has paid if you had told him.

ez így helyes?

2015. júl. 10. 16:38
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha mondtad neki, akkor talán fizetett? Ezt szeretnéd mondani?
2015. júl. 10. 17:01
 2/10 anonim ***** válasza:

Hát, igen kevés ige van, aminek nincs múlt ideje, talán 1-2, és nem is értem, hogy az hogy jön ide. Amit írtál, az egy feltételes mondat akar lenni, és semmi köze a present perfecthez, és úgy néz ki, hogy He may have paid if ... Talán fizetett volna, ha mondtad volna neki.

A may meg a többi segédige után az ige nem kap 1/3. -s-t, hanem szótári (1.) alakban van.

2015. júl. 10. 17:20
 3/10 A kérdező kommentje:

Az szerettem volna írni, hogy "Fizetett volna, ha mondtad volna neki."

Szóval egy olyan mondat, mely egyszerre múlt idejű és feltételes módú.

A present perfect-et azért írtam, mert annak is ilyen az is Alany have/has + ige3-mal kell képezni

2015. júl. 10. 17:39
 4/10 anonim ***** válasza:
He may have paid if you had told him.
2015. júl. 10. 18:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, de ez nem present perfect, hanem perfect infinitive.
2015. júl. 10. 18:22
 6/10 A kérdező kommentje:
Te jóságos ég, az meg mi?
2015. júl. 10. 18:30
 7/10 anonim ***** válasza:

Hát, ez nem present perfect, hanem ahogy már írták, a főnévi igenév befejezett formája, mivel az angolban olyan is van. Ha van egy módbeli segédige, például a may, az után már nem állhat present perfect, mert annak saját funkciója van, és az nem ez. Ráadásul te fölöslegesen cifráztad a mondatot a may-jel, hiszen az a -hat,-het vagy a talán, a magyar mondatodban pedig az nincs benne (fizetett volna/fizethetett volna). A fizetett volna nem may, hanem would segédigével áll, mert alapvetően az a feltételes mód segédigéje. Ún. III. feltételes mód, múlt idejű, tehát lehetetlen feltétel, "volna": He would have paid ...

Nem te kérdeztél múlt idejű feltételest tegnap?

2015. júl. 10. 18:34
 8/10 A kérdező kommentje:
Igen, most már látom rosszul írtam magyarul, A helyes mondat "Fizethetett volna.."
2015. júl. 10. 18:37
 9/10 A kérdező kommentje:

De valószínűleg én voltam, ez van akkor, ha angol tanár nélkül tanulsz nyelvet, és jön egy olyan téma, mint a segédigék.

De azért ezt is végig lehet csinálni, ha elegendő időt töltesz vele.

2015. júl. 10. 18:42
 10/10 anonim ***** válasza:
Viszont a fizethetett volna (de nem fizetett) az nem may have paid hanem might have paid.
2015. júl. 11. 08:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!