Ebben az angol mondatban miért van to+infinitive? És mit jelent?
Továbbra is rejtélyek mezeje nálam a +ing vagy to+infinitive használata, és sehol nem írják le rendesen... Néhány dolog le van írva, hogy melléknév után to+infinitive, elöljáró után +ing, de az esetek 90%-ban kib#szottul nem ezek alapján használják...
"Give him my best wishes, and ask him to come and have coffee with us."
1) Miért kell itt to+infinitive? És a mondat mit jelent?
a) Kérd meg, hogy jöjjön velünk kávézni. (felszólítás)
b) Kérdezd meg, hogy eljön-e velünk kávézni? (kérdés)
Honnan tudom ebben az esetben, hogy melyik? És hogy lenne a másik mondat (amelyiket itt nem jelenti) a két jelentés alapján? Azért nem tudom, hogy kérdés vagy felszólítás, mert az angolban második mondatrésznél már a kérdés is egyenes szórendűvé válik..
A to-infinitive-et felszólításnál is használjuk, nem csak vonzatként. Interneten biztos találsz listát, hogy egy adott állítmánynál melyiket kell használni. Ezeket nem érteni, kell hanem megtanulni.
pl. [link]
Ez esetben az a)-t jelenti.
A másik mondat:
..and ask him if/whether he comes and has a coffee with us.
Angolul úgy szokás hívni ezt ,hogy indirect question.
Kérdező, ha önállóan tanulsz angolul, szerintem haladj valami bevált tankönyv alapján. Ha még az "ask him to come" is rejtély a számodra, akkor nem kellene megzavarni a fejedet a to+ing-es cuccokkal, amiknek kb. 30 leckével ezután kellene csak következniük.
Ezt teljesen jóindulatúan mondom ám, nem leteremtésképpen. Nincs értelme mindent egyszerre megpróbálni megtanulni. Az "asked to come"-hoz hasonló szerkezet minden második-marmadik mondatban van, függő kérdés is előfordul egy átlag beszélő életében naponta kétszázszor, to + ing-es szerkezetet meg anyanyelvi környezetben is csak kettőt-hármat hall az ember naponta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!