Franciások, tudnátok segíteni?
Beírtam már fordítóba, de nem egészen egyértelmű, hogy mit jelent a pouvoir, devoir, offrir, prendre igék. Továbbá szeretném megkérdezni, hogy a connaitre ige jelentheti azt is, hogy vki tud vmit, vagy csak azt, hogy vki ismer vkit?
Köszi előre is!
Nagyon nehéz ezt egy adott szöveg nélkül pontosan lefordítani, ezek az igék ugyanis rengeteg mindent jelenthetnek.
A "pouvoir"-t pl. sokszor úgy használjuk (ragozva), mintha magyarul azt mondanád, hogy "képes" valaki valamire. (Je peux manger - ehetek.)
A többi ige is sokféleképpen fordítható.
A pouvoir és a devoir ráadásul főnévként is szerepelhet, mint "hatalom" és "kötelesség", de "lecke" is.
Ha minden keresett szóval írsz egy-két mondatot, meg lehet mondani, hogy abban milyen értelemben szerepelnek.
A "connaitre" ige jelentheti - mondattól függően - azt is, hogy ismer, azt is hogy tud valamit. Sőt, "Adam a connu Eve - Ádám "megismerte" Évát, azaz vele hált... :)
Így valóban nehézkes, mert szövegkörnyezettől függ. De általánosságban ezt mondhatjuk nagyvonalakban:
- pouvoir = tud / képes
pl.: Je ne peux pas nager, parce que je me suis cassé les mains. = Nem tudok úszni, mert eltörtem a kezem. TEHÁT egy külső tényező befolyásolja.
De lehet főnév is (le pouvoir), akkor hatalmat jelent.
- devoir = kell
pl: Je dois faire le ménage. = Ki kell takarítanom.
DE lehet főnév is (le devoir), akkor lecke/kötelesség.
- offrir = adni/ajándékozni
pl.: Je t'offre ce cadeau. = Odaadom(/-ajándékozom) neked ezt az ajándékot.
- prendre = "venni"/kapni/szerezni, ...
Ennek van a lehető legtöbb jelentése, és általában valamilyen konkrét kifejezésben áll.
Pl.:
prendre une douche = zuhanyozni
prendre en considération = figyelembe venni
prendre au sérieux = komolyan venni
prendre froid = megfázni
...
- connaître = ismerni / tudni
Pl.: Je connais Pierre. = Ismerem Pétert.
VAGY Je connais bien ce sujet. = Jól tudom(/ismerem) ezt a témát.
2,3, válaszoló,
Szia !
Nagyon jó magyarázatot adtál, bár nem én vagyok a kérdező,
de számomra is nagyon hasznos a válaszod. Ment a zöldike:)
#4: Örülök, és köszönöm! Ha bármi segítség kell, privátban is írhatsz, megpróbálom elmagyarázni szívesen... :)
(és ez persze a kérdezőre vagy bárkire is vonatkozik)
# 4-es vagyok, Kedves 5-ke, köszönöm szépen, élni fogok az általad kínált lehetőséggel.
Bonne nuit dors bien!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!