Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Latin után milyen nyelvet...

Latin után milyen nyelvet lesz könnyebb tanulnom?

Figyelt kérdés

Középiskolában 4 évig latint tanultam, ezt szeretném hasznosítani olyan szempontból, hogy azt a nyelvet kezdem el tanulni, ami a legközelebb áll hozzá, ezért a legkönnyebben fog menni a tanulása.

(Angol kilőve, abból van nyelvvizsgám.)

2010. febr. 20. 20:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%
Talán az olasz hasonlít rá talán leginkább. Az elején talán könnyebb lesz a hasonlóságok miatt, de aztán épp az lesz a nehéz, hogy mnegtanuld a különbségeket is, hogy ne zavarjon be a két nyelv egymásnak.
2010. febr. 20. 20:50
 2/14 A kérdező kommentje:
Igen, én is az olaszra gondoltam, de kíváncsi vagyok a véleményekre. Múltkor láttam egy francia szöveget, rengeteg olyan szó volt benne, ami pont olyan volt, mint latinból, de ott a kiejtés kegyetlen..
2010. febr. 20. 21:07
 3/14 anonim válasza:
77%
olasz vagy spanyol
2010. febr. 20. 21:14
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
én tudok franciául és egyáltalán nem kegyetlen a kiejtés :) csak kell egy kis idő míg belerázódsz, aztán majd jön a sikerélmény mikor tudsz majd idegen szöveget olvasni (még ha nem is érted) helyesen. Amúgy szerintem mindegy mit kezdesz el, mert ahogy írták az előny mellett hátrány is lesz a hasonlóság ha újlatint választasz.
2010. febr. 20. 21:17
 5/14 anonim ***** válasza:
77%
valószínűleg az újlatin nyelvek a legkönnyebbek latin után (pl. francia, spanyol, portugál, olasz) Ismerőstől én is hallottam, h az olasz könnyű latin után. Én személy szerint a németet ajánlanám, bár az nem annyira hasonlít a latinra, de az alapvető nyelvtani rendszer sokban egyezik a latinnal. (pl. van a németben is Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv, vagy különféle nemek a főneveknél... stb.)
2010. febr. 20. 21:49
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
A román, olasz, spanyol, francia nyelvek hasonlítanak rá a legjobban, mind újlatin nyelvek, persze az angol szókincs nagyrésze is latin és germán eredetű.
2010. febr. 20. 22:33
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Az olasz van a legközelebb a latinhoz (értelemszerűen).

Persze a gimnáziumban klasszikus latint tanultál, és attól még az olasz is elég távol van (tekintettel arra, hogy Itáliában az ókorban vulgáris latint beszélt az átlagember, nem klasszikus latint).

A spanyolt, portugált, franciát több külső (germán, kelta, baszk...) hatás érte, mint az olaszt, ezért kicsit messzebb vannak a latintól, mint az olasz. De a portugál, a spanyol és az olasz még így is közel van.

Tehát ízlés kérdése, melyik újlatin nyelvet tanulod (kivéve a románt, ami nagyon messze van a többiektől, ugyanis erős balkáni hatásokat mutat).

Ha pl. megtanulod az olaszt, akkor utána a francia gyerekjáték (a szókincs 85%-ban egyezik), de a spanyol se nehéz. Vagy ha kezded a spanyollal, utána nagyon egyszerű lesz a portugál, aztán lehet továbblépni a francia felé.

Az, amit az egyik előző írt, tévedés, hogy a németet megkönnyíteni a latin. Ha már valamire hasonlítanak a latin névszóragozás esetei, akkor az oroszra.

Különben az újlatin nyelvek tanulását az is mérhetetlenül megkönnyíti, ha tudsz angolul. Sok szempontból a mai újlatin nyelvek közelebb állnak az angolhoz, mint a klasszikus latinhoz!

Ha hasznossági szempontok vezérelnek, akkor érdemes a franciával kezdeni, és aztán az egész díszes újlatin társaságot szépen felgöngyölíteni.

2010. febr. 21. 05:09
 8/14 A kérdező kommentje:

A francia nyelv is érdekel, csak rettegek tőle :) Hasznosság szempontjából viszont tényleg az lenne a legjobb választás. Mégis azt hiszem, az olasszal fogok próbálkozni, mert valahol azt hallottam, hogy lehet egyedül is, tanár nélkül próbálkozni vele(az angolt is tanár nélkül csináltam). Utána esetleg megpróbálom a franciát, de ahhoz még hosszú évek kellenek..

Azt is tudom, hogy a hasonlóság nem azt jelenti, hogy pikk-pakk menni fog az olasz.

Köszönöm a válaszokat!

2010. febr. 21. 12:29
 9/14 anonim ***** válasza:

"A francia nyelv is érdekel, csak rettegek tőle :)"

A kiejtése kicsit bonyolultabb, mint mondjuk az olaszé (NEM SOKKAL, teszem hozzá, mert az egyik legnehezebb francia hangzó, a nyílt o az olaszban is megvan). Ráadásul az angol kiejtésnél nem bonyolultabb a francia. Nézzük, mi van a franciában: zárt o, nyílt o, á, nyílt e, zárt e, középhang, ö és oe, ü, u és i. A magyarhoz képest újdonság a nyílt o, a középhang és az oe. De: a középhang megvan az angolban, és elvileg a nyílt o is. Gyakorlatilag az oe-n kívül nincs fonológiai újdonság a franciában számodra, csak a nazálisok, amiket kb. 5 perc megtanulni.

A helyesírásában van néhány kivétel, de annyi az angolban is van. A nyelvtana meg nem sokkal bonyolultabb a többi újlatinénál.

Az újlatin nyelvek között nincsenek nagy különbségek nehézségben. Az olasz és a spanyol kicsit könnyebb, a portugál és a francia kicsit nehezebb.

Pl. a német sokkal bonyolultabb nyelv a franciánál.

"Hasznosság szempontjából viszont tényleg az lenne a legjobb választás."

Kétségkívül. A francia nagyon fontos nyelv. Már jóval kevésbé fontos a spanyol és a portugál, és nemzetközileg nem fontos az olasz.

Amúgy az újlatin nyelvek mindegyike jobban hasonlít a többi újlatin nyelvre, mint bármelyik újlatin a latinra.

2010. febr. 21. 13:08
 10/14 anonim válasza:
57%
olasz vagy román, de állitólag az angol is könnyü azzal a nyelvalappal
2010. febr. 21. 22:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!