Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Miért alakul ki az akcentus?

Miért alakul ki az akcentus?

Figyelt kérdés
Mi az oka annak hogy perfektül tudok egy idegen nyelvet, de érződik az akcentusom. Mi okozza az akcentust? Olyan is van aki 20 éve külföldön él mégis van akcentusa, pedig ö napi szinten ideg nyelven beszél. Tehát az, hogy nem tudott megtanulni kiejteni egy szót helyesen, nem válasz. Egy külföldön született hat éves gyerek jobban beszéli a nyelvet annál aki 20 éve ott él. Biztos van valami oka, ezen tűnődöm.

2015. márc. 29. 11:24
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem veleszületett tulajdonság a nyelvérzék. Akinek nincs az bármennyit gyakorolhat, akkor is hallatszódni fog a beszédén az akcentus.
2015. márc. 29. 11:32
 2/9 A kérdező kommentje:
Én még nem találkoztam olyan magyarral akinek az angolján ne érződne az akcentus. Te igen?
2015. márc. 29. 11:35
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
Én akcentus nélkül tudok beszélni angolul, de valószínűleg a többi nyelv is menne.
2015. márc. 29. 11:38
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
Úgy, hogy autodidakta módon tanultam meg angolul dalszövegekből és filmekből.
2015. márc. 29. 11:39
 5/9 A kérdező kommentje:
Már csak az a kérdés merült fel bennem, az hogy akcentus nélkül beszélsz, külföldi mondta neked?
2015. márc. 29. 11:41
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Egy nyelvtanár mondta, de hallom is magamat.
2015. márc. 29. 11:43
 7/9 anonim ***** válasza:

Az akcentus kisgerekkkorban alakul ki. A gyerek a besze´dfeljödés legelején az összes nyelv összes hangját használja a gügyögésében.

Aztán amikor elkezdi az anyanyelvet tanulni, akkor a szülök/környezet szépen leszoktatja az adott nylevbe nem beleillö hangok használatáról - azaz kijavítja, hogy mit hogy "kell" mondani, szépen kiejteni.

A felnöttkori nyelvtanulásnál éppen ez adja a nehézeséget, csak kevés ember veszi a fáradtságot az adott nyelvben meglévö hangok tökéletes elsajátítására. Viszont vannak, akik képesek erre, és meg tudnak akár több nyelvet is tanulni akcentus nélkül.

A kérdésben viszont nem egyértelmü, hogy milyen angolról van szó, ugyanis az angolon belül is igen sok akcentus fordul elö.

Még a britt angolban is igen nagy a különbség az angliai, skót, walesi, ír, londoni, liverpooli kiejtések között.

Ajánlott megnézni a My fair lady címü musikalt, ott igen jól demonstrálja az egyes tájszólások közötti különbségeket, illetve azt is, hoyg meg lehet tanulni a másikat is tökéletesen, csak nem eröfeszítések nélkül.

2015. márc. 29. 11:45
 8/9 anonim ***** válasza:
A beszédkészség szenzitív korszaka viszonylag hamar lezárul,és már nem olyan rugalmas, mint korábban volt. Ezért határozza emg a továbbiakban jelentősen, hogy a lezárulás előtt milyen hangok kiejtését tanulta már meg az ember.
2015. márc. 29. 12:00
 9/9 anonim ***** válasza:
azért amiért a mai napig nem tudok normálisan beszélni magyarul, pedig 17 éve itt élek, sőt, apám is magyar, odahaza mindkét nyelven tanítottak, angolul tökéletesen beszélek, magyarul nem.
2015. máj. 21. 16:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!