Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Német segítség! Kezdő vagyok....

Német segítség! Kezdő vagyok. N-Deklination-t hogy ismerjem fel?

Figyelt kérdés

Honnan tudjam, mely főnevek azok?

Másik kérdésem az erős és gyenge főnévragozás lenne. Mitől függ, hogy erős-e vagy gyenge? (Dióhéjban, már ha lehet ilyet...)

2015. márc. 7. 13:23
 1/4 anonim ***** válasza:
55%

Mit jelent az, hogy N-Deklination???

Ha értelmesen teszed fel a kérdést, tudok segíteni, de így nem értem...

Amúgy a gyengét alapesetben nem ismered fel - tudni kell.

Ha már ragozva van, könnyű felismerni.

Pl.: der Junge - den JungeN. A "n" miatt itt már felismered.

2015. márc. 7. 13:46
 2/4 webnyelv ***** válasza:

Az N-Deklination-ról én se hallottam, de attól még lehet, hogy nem hülyeség, még rákeresek.

A gyenge főnevek egy részét arról lehet felismerni, hogy hímneműek és -e végűek, pl. der Junge, der Knabe, der Löwe.

Sok nem -e végű gyenge főnév is van, ezeket nem lehet felismerni mind. De pl. az -ist, -ant, -ent végűek ide tartoznak.

A szótárban kell utánanézni, hogy egy főnév gyenge-e. Ez szerencsére csak a hímnemű főneveknél merülhet fel. Ha a szótárban a birtokos esetben és többes számban is -(e)n végződést kap, akkor egyértelműen gyenge főnév. (Hiszen ezek MINDIG -(e)n végződést kapnak, csak alanyeset egyes számban nem.

Itt még többet találsz a német főnévragozásról, azon belül a gyenge főnevekről is, sok gyenge főnév fel van sorolva:

[link]

Még a der Käse főnév ne tévesszen meg!!! Az nem gyenge főnév, ez az egyetlen -e végű hímnemű nem gyenge főnév.

2015. márc. 7. 14:47
 3/4 webnyelv ***** válasza:

Sejtettem, az N-Deklination pont ugyanaz, mint a gyenge főnévragozás:

[link]

Jobb is ez az elnevezés, a szerencsétlen nyelvtanulónak nem a legjobb, ha "gyenge főnévnek" nevezzük ezt, főleg, ha még nem látja át, hogy miért.

2015. márc. 7. 14:54
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm nagyon a válaszokat! (Y)
2015. márc. 9. 11:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!