Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németül szeretnék megtanulni....

Németül szeretnék megtanulni. Hogyan kezdjem?

Figyelt kérdés

Csak számolni tudok 1-től 10 -ig :D

Az angolt értem, kommunikáció szinten megy. A németet nem nagyon tudom kiejteni, olvasni (nem úgy, mint pl. az olaszt).

Úgy gondolom, jó fejem van a nyelvhez (de lehet rosszul gondolom :D). Valamilyen alapozó szavakkal szeretném kezdeni, mely szavak egy A4 -es lapra ráférnek, azt kitenném az asztalom mellé és nézegetném, miközben unatkozom.

Komolyabban csak nyáron lenne időm foglalkozni vele, ám belekezdenék, jobb később, mint soha, nemde? :)

Mit tanácsoltok?

Köszönöm segítségeiteket! :)

2015. márc. 3. 18:46
 1/10 A kérdező kommentje:

Úgy tudom, hogy egy nyelvcsaládba tartozik az angollal.

Esetleg létezik-e egy olyan oldal, ahmi a mai angol és a német közti hasonló szavakra mutat rá? :)

2015. márc. 3. 18:49
 2/10 anonim válasza:
100%

Szia! Német kéttannyelvűsként csak azt tudom ajánlani, amivel mi is kezdtük:

A legelején tanuld meg a legalapabb betűkapcsolatokat-kiejtést (pl.: sch, ei, ie, ß, ä, ...). Amíg ez nincs meg, addig ne kezdj semmit tanulni, mert rosszul fog berögzülnni, azon pedig nehéz változtatni. Ez nem sok idő, bemagolod hamar. Szerintem ezeket a szabályokat is rakd ki egy lapra magad mellé, majd mikor a szavakat nézegeted, akkor lehetőleg hangosan próbáld őket kimondani. A hangsúlyozás még nem lényeg, csak annyi legyen meg, hogy 'áj' helyett ne 'éj'-t mondj :D

No, innentől kezdve én kezdeném a legalapabb szavakkal, vagy egyáltalán az ABC-vel ismerkednék picit (bár ez nem sokban tér el a magyartól). Szavakból: köszönések, állatok, ételek, alap társalgási dolgok (hogy vagy, ...), stb... Az elején nehezen áll rá az ember agya, legalábbis nekem 8 év angol után kemény volt.

Majd mikor van egy picit több időd, pl. egy-két óra hétvégén, akkor kezdhetsz megnézni alapvető nyelvtani szerkezeteket, melyekhez tovbbi alapvető tőmondatokat/szószerkezeteket lenne jó társítani. (Pl.: Hogy vagy? Wie geht es dir? -> szórend, személyes névmás ragozása, ...). Ehhez azért mondok egy-két órát, mert ha csak kétszer elolvasol egy szabályt, akkor azt egy óra múlva mr el is felejted. Nyelvtanból amint megtanulsz valamit, azt rögtön példákkal szemléltetni kell, gyakorolni alkalmazni.

Arra figyelj, hogy a főneveknek névelőjük van, aminek később fontos szerepe lesz, így próbáld meg megjegyezni már az elején, hogy mihez mi tartozik. Idővel már reflexből fogod tudni őket a végződések alapján, de rengeteg a kivétel, no meg valahogy rá is kell állnia az agyadnak :)

Ha esetleg könyvvel is próbálkoznál, akkor tudom ajánlani az Ausblick nevű tankönyvet, bár nem tudom, hogy van-e teljesen kezdő kiadás. Szép lassan, emészthető tempóban adagolja az anyagot. Ezenkívül van még egy Wer Was Wo Wie névre hallgató könyv, melyben inkább ömlesztve találsz meg minden nyelvtant, de szerintem szintén hasznos lehet. Szókincsre most hirtelen csak a Wortwörtlich jut eszembe, ami azért picit magasabb szinten tart már, de nagyon szépen, sematikusan elrendezi a szavakat. Sajnos ebbe többet nem segíthetek :/

Ha meg már valamilyen szinten megy a szövegértés, akkor olvasni, olvasni, olvasni! Meséket ajánlok kezdésnek :) Ha jól csinálod, nyáron már mesekönyvet kezdhetsz.

Remélem mondtam valami hasznosat. Igazából ezt így rendszerezve én még soha nem gondoltam végig :D

Sok sikert és kitartást, írj bátran, ha van kérdésed :)

Deferribacter

2015. márc. 3. 19:13
 3/10 anonim válasza:
Juj, az első kommented nem láttam. Háát, igazából az anyanyelvi tanáraink is echte angol szavakat használnak sokszor, a szlengben már nagyon erősen elterjedt az angol szókincs. Viszont én nem ajánlom, hogy kapásból az internacionalizmusokkal kezd a tanulást, mert akkor az totálisan angol kiejtéssel, ragozással, angol rendszer szerint fog megmaradni. Az ráér később :)
2015. márc. 3. 19:18
 4/10 A kérdező kommentje:

:)

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat! Igen hasznos volt! Remélem lesz elég elszántságom, hogy tartósan folytathassam a tanulást :)

S rendben, akkor az angolos összehasonlítósdit is későbbre hagyom! :)

Köszi!

Üdv!:)

2015. márc. 3. 19:22
 5/10 webnyelv ***** válasza:

"Úgy tudom, hogy egy nyelvcsaládba tartozik az angollal.

Esetleg létezik-e egy olyan oldal, ahmi a mai angol és a német közti hasonló szavakra mutat rá? :)"

Egyforma szavak több nyelvben (persze a kiejtés nem egyforma!):

[link]

Hasonló szavak több nyelvben. Kicsit jobban ki van hegyezve az angolra és a németre. Az elején sok a rizsa, de ha a konkrét példákat megnézed, biztos nagyon fogsz örülni:

[link]

Itt még az angol-német nyelvtan néhány hasonlóságáról van szó:

[link]

A német nyelvvel való kezdeti ismerkedéshez hasznos lehet ez a videó is:

https://www.youtube.com/watch?v=MLBCFkHV8hU

2015. márc. 7. 20:14
 6/10 webnyelv ***** válasza:
Abban viszont igaza van az előző kommentelőnek, hogy nem a hasonló szavakkal kell kezdeni, tehát amiket linkeltem, azokkal ráérsz.
2015. márc. 7. 20:16
 7/10 A kérdező kommentje:

:) Köszönöm szépen válaszod! Igen, jó tudni erről, mert legalább megmarad, de nem ezzel fogom kezdeni. :)

Ám lenne egy kérdésem, amit korábban is észrevettem. Mi ez a das, die, der előtagok minden egyes szónál? (think)

2015. márc. 8. 00:49
 8/10 webnyelv ***** válasza:

A der, die, das az a határozott névelő.

Hímnemben, nőnemben és semleges nemben.

Sajnos minden főnévnél meg kell tanulni, milyen nemű, azaz milyen névelő kell elé. De azért van benne némi logika, pl. az -e végű főnevek 90%-a nőnemű, azaz die névelős.

2015. márc. 9. 15:08
 9/10 anonim ***** válasza:

Vegyél egy kezdőknek szóló tankönyvet

Lehetőleg képeset

2015. máj. 7. 16:32
 10/10 anonim ***** válasza:

Vagy vlami gyerekeknek írt kezdő nyelvtankönyvet,

amiben van sok kép - Képekkel könyebb tanulni

2015. máj. 7. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!