Ki, mennyi idő alatt készült fel eszperanto nyevvizsgára?
Csak Szilvási tankönyvem van, és cd-m hozzá, de munkafüzetem nincsen + 30 nap alatt eszperantoul is megvan+ egy 64 oldalas kezdő eszperanto szótár, képes rajzokkal.
időm az van..mindennap tudok órákat tanulni. + megkaptam vkitől a szóbeli tételeket nagyjából. szerintetek?
Az jó, ha minden nap tudsz tanulni eszperantót. Ahhoz, hogy biztos tudásod legyen a középfokú nyelvvizsgára szerintem legalább fél évet nem árt gyakorolni napi szinten. Biztos ami biztos. Hiába tanulható az eszperantó nyelv viszonylag gyorsabban, mint más nyelvek, azonban ehhez is kell egy kis biztos tudás.
Eszperantó-tanuláshoz egy kis segítség:
Ha esetlegesen kell segítség tapasztalt eszperantó-beszélőktől (eszperantistáktól), akkor lépj be az "Eszperantó, a középfokún túl" Facebook-csoportba: [link]
Mihez kell a nyelvvizsga?
Diploma?
Az angol és német nyelvvel – még a két nyelvvel együttvéve is – nehezebb ingyenes szálláshoz jutni külföldön, mint magával az eszperantó nyelvvel. Ha valaki beszéli az eszperantó nyelvet, akkor a Pasporta Servo („útlevélszolgálat”) szolgáltatást igénybe véve ingyenesen vendégül láthatják külföldön (vagy akár országon belül is).
Bővebben a Pasporta Servo vendéglátó szolgáltatásról:
Én a 30 nap alatt eszperantóul című könyvből is tanultam. A mai tudásom zöme benne van a könyvben (fordító és tolmács vagyok). A nyelvtant elhanyagolja a könyv a gyorsabb tanulás érdekében (nem mindegy, hogy egy szótő igei, főnévi vagy melléknévi, mert a végződéscserével kapott szó attól is függ: trinkI - inni trinkaĵo - ital (trinko ivás - nem ital) manĝI - táplálkozás manĝaĵo - étel)
Ma már a net segítségével sok hanganyag, a skype révén beszélgetési lehetőség is van - nekem akkor kórházi ágyon fekve - még szótáram sem volt...
Az eszperantóul beszélő skype-on elérhető lehetséges gyakorló partnerek: [link]
A youtube-ra beírva 'esperanto'-t rengeteg videót, filmet, stb. lehet találni.
Vizsga előtt a nyelvet mindenképpen használni kell: olvasni, beszélni. Nem árt olyan rendezvényre is elmenni, ahol olyan külföldi részvevők is vannak - akikkel csak eszperantóul lehet beszélni - kisebb a csábítás más nyelv használatára.
Hegedűs Imre (EsperantoDebrecen@gmail.com)
„ne okoskodj, ne mond meg mit csináljak”
Bocs, de bátorkodtam erre visszautalni: „utazni szeretnék az eszperantoval”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!