Önbizalomhiány a nyelvtanulásban? Hogyan lehet rajta túllépni?
Nem hiszem, hogy képes lennék elérni valamilyen magas szintet a nyelvtanulásban.
Nem értem, mások hogy tudnak nyelvet (bármelyiket, anyanyelven kívűl és az anyanyelvre hasonlító nyelveken kívűl) megtanulni b2-s szintre vagy annál erősebben.
Szinte a b2-es szint is elérhetetlenként lebeg a szemem előtt, nem beszélve a c1,c2-es szintekről.
Ez önbizalomhiány lenne, vagy reális nézet?
Ti hogy vagytok vele? Képesnek érzitek magatokat arra,hogy idegen nyelve(ke)t tanuljatok meg minimum b2-es szintre?
És miért nem hiszed? Próbáltad már?
Létezik olyan részképesség gyengeség, ami átlagos vagy magas intelligencia mellett is jelentősen megnehezíti a nyelvtanulást. Ha a magyar nyelvtan, helyesírás is nehezen ment, lehet ilyesmire gyanakodni. Ekkor nagyon fontos, hogy figyeld meg, milyen módszer az ami neked beválik és mi nem. Pl. a jelenleg divatos hallás utáni tanulás nem jó azoknak, akik hallás után bizonytalanul differenciálják a hangokat, gyenge a hallási emlékezetük. Nekik a régi, szótárfüzetes, biflázós módszer segíthet, amikor látják is amit meg kell jegyezni. Vagy egyszerűen a szokásos ismétlésszám 3-4-szerese kell, hogy megjegyezzenek egy-egy új szót. ez a probléma az anyanyelvi szókincsnél is jelen van, csak nem olyan feltűnő. Sokszor az is a gond, hogy az alapvető nyelvtani kategóriákkal magyarul sincs tisztában a diák, nem ismeri fel a mondatrészeket, a legelemibb szófajokat stb. Persze a kis angol, francia stb gyerek is úgy tanulja az anyanyelvét, hogy mit se tud ezekről, de olyankor ő egy abszolút fogékony korban van, és folyamatos beszédpéldát hall. Mi meg jó lenne ha napi egy órát gyakorolnánk. Szóval sokat segítenek " a mondatban kell legyen igei állítmány" jellegű szabályok, csak ehhez fontos tudni, mi az hogy ige, meg hogy állítmány, a többi mondatrészről nem is beszélve.
1:
Szerintem a nyelvtan megvan. :)
Miért nem hiszem:
mert eddig nem tettem meg.
Általános iskolában tanultam 5 évig, gimiben 4 évig. Onnantól kezdve kb. csak magamtól itthon, plussz 2 hét.
Gimiben ennek is meglett az érettségije, esetleg nyelvvizsgája,meg annak is, meg amannak is.
Én meg itt vagyok nem elég jó tudással.
2:
én nem a szavak miatt aggódok. A kis -hülye- szabályok miatt, amiket kérdeznek a nyelvvizsgákon. Inkább azoktól.
Vannak interaktív számítógépes programok, amik beszéltetnek, írni kell, stb.. De ha az ember bemegy egy könyvesboltba, számtalan nyelvkönyv közül választhat, van olyan is, ami akár csak nyelvtannal foglalkozik, szórakoztató formában.
Vagy, ha van hozzá lelkesedés és keret, esetleg nyelvtanár.. A Skype-os gyakran olcsóbb, sok helyen, fórumokon lehet találni. Nekem az a tapasztalatom, hogy sokszor elég annyi belőlük, hogy megadják a kezdőlökést. :)
Szóval kedves Kérdező, nincsen még semmi sem veszve! Ha kell, vissza a gyerekmódszerhez, nekem is van olyan szótárkönyvem, ahol a rajzok mellé van írva, melyik mit jelent.. :) Képeket könnyebben jegyzünk meg általában. Még egy hasznos tipp: címkézd fel a környezeted kis lapokkal. A szék, az asztal, a tálnyi gesztenye.. Biztosan meg fogod jegyezni. :)
(4 nyelven beszélek többé-kevésbé, én egyébként élvezem a tanulást.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!