Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor rakunk az angolban az...

Mikor rakunk az angolban az "s" után aposztrofot?

Figyelt kérdés
Milyen szabály van rá, hogy az s mögé és nem elé kell tenni? Kérlek segítsetek, holnap dogát írunk és nem találom a megoldást!!! pl:your friends'
2014. szept. 16. 22:00
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha elé raknánk, akkor annak az 1 valaminek a valamije, ha mögé, akkor a több valami valamije, például

your parent's house azt jelenti, hogy valamelyik szülőd háza, your parents' esetén pedig a szüleid háza. Gyakorlatilag parents's lenne, de lespórolják az s-t.

2014. szept. 16. 22:09
 2/6 Vree ***** válasza:
75%

Mivel a többesszám jele s, és a birtokos jele 's, karakterismétlés lenne (az angol nyelvtan logikája szerint), ha azt írnánk hogy mondjuk: brothers's (=testvéreké).

Tehát elhagyjuk. és csak annyit írunk, hogy: brothers'. (=testvéreké) Nem kell még egyszer leírni az s-t, mert egyszer már leírtuk.

Röviden, ha ezt látod:

brother's (egyes szám, birtokos)

brothers' (többes szám, birtokos)

Egyébként csak simán s-re végződő (egyes számú) főnevekre is ez a szabály vonatkozik, pl: azt mondom, hogy "A ruha ujja egy kicsit hosszú."

dress = ruha

dresses = ruhák

dress' = ruháé (egyes szám, birtokos)

dresses' = ruháké (többes szám, birtokos)

2014. szept. 16. 23:11
 3/6 anonim ***** válasza:

Én még csak s-sel végződő személynevek esetében láttam ilyet, és akkor birtokost jelölt az s.

Például:

Dolores'

2014. szept. 17. 04:00
 4/6 anonim ***** válasza:
Meg én úgy tudom, tárgyak esetében of-ot használunk, nem s-t, tehát nem dress', hanem: button of dress
2014. szept. 17. 04:02
 5/6 chtt ***** válasza:

sőt, ilyen esetben a névelő is illendő: the button of the dress :)

Néha csak 's ragot teszünk az "-s"-re végződő főnevek után: Socrates' idea, de elfogadottabb a "Charles's wife" forma -- írja a Swan-féle nyelvtan.

Rémlik, hogy valamelyik ált. isk. tankönyv egyik főbb szereplője Boris cica, és ott is Boris's ez-az-amaz van a birtokosra.

(Persze most már mindegy, ha most írja a dogát a kérdező:)

2014. szept. 17. 09:35
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segitségeteket!
2014. szept. 17. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!