Mennyi idö alatt tanulhatnék meg csehül, ha?
Szlovákiában nöttem fel, úgy beszélem a szlovákot, mint a magyart. A csehet tökéletesen megértem, 14 évesen már cseh újságokat vettem, viszont beszélni eddig nem tudtam.
Most a munkám miatt jól jönne legalább egy középfokú cseh tudás.
Mennyi ideig tartana elsajátítani?
(Könyvem van, meg jó nyelvérzékem, beszélgetöpartnerem sajnos nincs)
Köszönöm a tippet :)
A "megértem, de nem beszélem" olyan nyelvekkel fordul elö, ami nagyon hasonlít ety általam folyékonyan beszéltre. A szavak hasonlóak, a nyelvtan és a kiejtés is csak kicsit tér el.
Pl ha csehül olvasnék egy szöveget a verebek költési szokásairól, le tudnám fordítani, de ha megkérnének, hogy írjak én is egy hasonlót, megakadnék. Már egészen az elején olyan árnyalatnyi különbség miatt, hogy bár a veréb mindkét nyelven "vrabec", a szlovák, ha többes számba teszi, azt mondja, "vrabce",míg csehül "vrabci". Tehát különbség van a fönévragozás végzödéseiben.
Ha szlovákul azt mondanám, "vrabci", körberöhögnének, mivel a szlovák nyelvtani szabályok szerint a hímnemü állatfajok csak egyes számban ragozódnak élö fönévként.
Ugyanígy megértem az oroszt is, olvasni is szoktam, de ott már akkorák a különbségek, hogy az igeragozás is gondot okoz.
Egyébként a tolmácsok is alkalmazzák ezt. A szlovákok és szlovákul tudók mind megjelölik passzív nyelvként a csehet (azaz csehröl fordítanak x nyelvre, de arról az x nyelvröl csehre nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!