Érdemes svédül tanulnom?

Igaz, hogy a svéd nem a legelterjedtebb nyelv, de német és angol után biztos, hogy gyorsan menne a tanulása. Szerintem a németnél és az angolnál is szebb és könnyebb. Ha tudsz svédül, a norvégot szinte 100%-ban megérted és az írott dánt is. Svédország nagyon jó hely, az emberek is jófejek.
Szerintem érdemes svédül megtanulnod.

Az angol leginkább a spanyol és francia tanulását segíti a közös szókincs miatt.
A svéd, dán, norvég stb. ugyan germán nyelvek, ezért _elméletileg_ hasonlítanak az angolra, azonban ez a hasonlóság nem hasznos a gyakorlatban, mert nem sokra mész azzal, hogy a hétköznapi nyelvben van 30-40 szó, ami hasonlít (nem is annyira egyébként), a bonyolultabb, nem evéssel/ivással/alvással kapcsolatos szavak ugyanis többnyire nem hasonlítanak, a svéd a némethez hasonlóan összetett szavakat is használ, építgeti a saját szavait. Ezzel szemben az angol a nem evéssel, ivással és alvással kapcsolatos szavait a latinból szedi, ezért gyakorlatilag nagyon hasonlít a spanyolra és franciára.
A svéd esetében névelőket és hangsúlyozást kell tanulnod, a kiejtés sem nagyon könnyű, bár még mindig sokkal egyszerűbb, mint a norvég és főleg a dán esetében. A svéd nem bonyolult nyelv, de pl. az újlatin nyelveknél nehezebb. Ugyanakkor nem hasznos, kevesebben beszélik, mint a magyart.
Ha számodra fontos, hogy egy nyelv hasznos és/vagy könnyen megtanulható legyen, akkor nem ajánlom a svédet, mert 20-30 másik nyelv van, ami könnyebb vagy hasznosabb. Ha hobbyként kell, akkor ajánlom, mert szimpatikus, jópofa; ha időmilliomos lennék, biztosan megtanulnék svédül és nem a buta oroszt és portugált nyomatnám a német és spanyol után :)
Én németül és angolul is beszélek és majdnem mindent megértek, kivétel a jogot és a különböző szak nyelveket amit nem használnak ügye a fiatalok és a mindenapokban.
Nővérem Ausztriában tanul és aa svéd nyelvet fogja felvenni. rendkivül egyszerü tanulni német és angol után és nagyon jól mutat az önéletrajzodban, Ausztriában tudod hasznosítani. Tesom Gazdaság-Jog tudományt tanul kint és még ott is jól jön.
Rettentő könnyű megérteni és olvasni mellesleg nagyon szép és folyékony nyelv :)
Én azt mondom hogyha tetszik szívesen tanulod van időd és pénzed hogy ebbe fektess még plusz 1 nyelv amit tudsz. Szerintem nem baromság.
Lily :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!