Már lassan 3,5-4 hónapja tanulok kínaiul. Természetesen a putonghua / mandarin nyelvjárást használom, azon belül is az egyszerűsített karaktereket. Érdemes lenne megtanulni a hagyományosat is?
Érdemes-e?
1. Van hozzá kedved?
2. Van rá időd és energiád?
Szóval érted, tőled függ a dolog.
Vannak jó páran, akik a Mandarint tradícionális karakterrel használják, általában azok, akik pl. ezt az írás rendszert tanulták meg először (pl. Taiwanról származnak, vagyis az ő anyanyelvük a Tawani dialektus, de az iskolában Mandarinul beszélnek) vagy külföldiek akik pl. szívesebben használják ezeket.
Szerintem ha van hozzá kedved, akkor érdemes megtanulni. De egyébként olyan nagy hasznát nem veszed azon kívül, hogy az ilyen oldalakat el tudod olvasni, kantoni nyelv Hong Kong-i dialektusának írott formájából megértessz dolgokat stb.. Viszont tréning az agynak, szerintem jó móka.
Én csak pár trad. karaktert ismerek fel, pl. 话/話,国/國 stb. De nem tervezem, hogy a közeljövőben elkezdjem tanulni ezeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!