Hogy kell japánul leírni azt hogy: "Az álmok valóra válnak"?
Kanji-val és európai átirattal is.
előre is köszönöm a válaszokat
夢は叶う
Yume wa kanau
夢は叶う
Yume wa kanau
Dreams Come True in Japanese is 夢が適う which is read yume ga kanau
az első kettő google translate az utolsó egy angol weboldal, valami tetkó tervezős.
Nem nagyon értek japánul, de ha jol emlékszem a wa és ga között annyi a különbség hogy a ga-nál mindkét fél tudja miről van szó, vagy vlmi ilyesmi
夢がかなう / 夢はかなう (van közte különbség, de semmiképp sem az, amit az előző hozzászóló írt)
ezeket mind jelentheti, szövegkörnyezettől függően:
álmaim valóra válnak/az álmom való válik/valóra válik egy álom/valóra válnak az álmok
amúgy én így írnám őket:
夢は実現する。 Yume ha jitsugen suru.
夢はかなう。 Yume ha kanau.
nem "wa" vagy "ha" hanem inkább "ga" partikula a használatosabb.
夢が叶う yume ga kanau
meg itt van egy hasonló, hátha érdekel téged, vagy valaki mást:
夢が見る事ではなく、叶える事です。
yume ga miru koto dewa naku, kanaeru koto desu.
vagyis:
az álmok nem nézendő, hanem valóra váltandó dolgok
(az álmok nem azért vannak, hogy nézzük őket, hanem hogy valóra váltsuk azokat.)
(nem google vagy vmi más oldalról szedtem ;) )
elárulom, hogy miért.
mert így van a japán nyelvben ez a mondás. és pont.
mondhatod felőlem wa-val is vagy akármilyen más partikulával, de akkor is így van ez a kifejezés japánul.
(kalligráfusok előszeretettel festik meg mindenféle stílusban. én is a mesteremnél láttam először, jah és "ga" partikulával :) )
nézd, én nem szabályokra hivatkozva mondom amit, hanem az úgymond ,,tapasztalataimra", melyeket a közel 10 év alatt szereztem. mivel ezt hallottam és láttam eddig, ezt írtam.
és mikor mesteremmel kalligráfia órán ezt a szöveget néztük, akkor is "ga"val írtuk.
ha wa-val mondod akkor másabb értelmet kap.
ha azt mondod, hogy az álmok teljesülnek, akkor nagy valószínűséggel nem pont konkrétan arra az egy bizonyos álmodra gondolsz. a "wa" viszont ezt erősíti. a "ga"-val viszont megmarad a kötetlensége.
én legalábbis így érzem. de mesteremet megkérdem egyik nap, aztán írok.
...néha jó egy hozzáértővel vitatkozni ilyenekről :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!