Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az angol létigét (is/are)...

Az angol létigét (is/are) mikor kell beletenni egy kérdőmondatba?

Figyelt kérdés
2014. jún. 29. 15:16
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha valaminek a meglétére, létezésére, legyen szó személyről, tárgyról, vagy tulajdonságról:

Is it green? Where is the car?

Illetve akkor, ha a válaszban a létige segédigeként szerepel, jobbára folyamatos ige időknél:

Is it ringing? Are you reading? Is she running?

2014. jún. 29. 15:26
 2/6 A kérdező kommentje:
A tulajdonság meglétét azt el tudnád magyarázni? Az világos, ha egy tárgy vagy élőlény térbeli elhelyezkedésénél vagy valamijüknek a meglétére kérdezek rá akkor használni kell. Engem ez kavar be pl.: Where are birds from? (a madarak honnan jönnek)Egyszerűen itt nem értem.Úgy kellene fordítani, hogy a A madarak hol vannak ahonnan jönnek?
2014. jún. 29. 16:28
 3/6 A kérdező kommentje:
Mert itt értem, itt What is under your head when you are sleeping? Például it már megint nem értem How much is five and five?
2014. jún. 29. 16:31
 4/6 anonim ***** válasza:
Ha nincs a mondatban cselekvést (vagy egyebet) kifejező főige, akkor mindenképpen kell a létige. A madaras mondatodban egyébként nincs "jönnek", csak "vannak". Tulajdonságot tartalmazó mondatban pl Apples are red, de ilyen az összeadásos mondatod is.
2014. jún. 29. 17:08
 5/6 anonim ***** válasza:
Ja, most látom, hogy a kérdőre kérdeztél rá: az tök mindegy, hogy kérdő vagy állító, a szabály mindegyikre egyformán vonatkozik, csak a szórend cserélődik föl.
2014. jún. 29. 17:09
 6/6 anonim ***** válasza:

A madaras példánál is érdemes megnézni kijelentő mondatban, mellékelek némi nagyon gagyi fordítást, hogy látni lehessen a különbséget. Birds are from africa A madarak afrikából vannak.(come from-ot használnék inkább ebben a mondatban)

Kérdő szórendbe Are birds from africa? A madarak afrikából vannak? itt arra kérdezel rá, hogy afrikából vannak-e szóval a kérdésed a határozóra vonatkozik.

Where are birds from? Honnan vannak a madarak? Itt pedig konkrétan a határozóra kérdezel rá.

Birds come from africa A madarak afrikából jönnek

Do birds come from africa? Afrikából jönnek a madarak?

Where do birds come from? Honnan jönnek a madarak?

2014. jún. 29. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!