Újból egyedül. Miért így van angolul?
Mert ha mondatba illesztenéd, akkor is ez a sorrend lenne:
I'm alone again. - Megint egyedül vagyok.
De ugyanez van ha azt mondod:
Megint éhes vagyok. I'm hungry again.
Vagy megint szép vagy. You're beauty again.
A lényeg, hogy az angolban nagyon kötött szórend van és amíg nincsenek segédigék vagy más határozószók (ezeknek is meg van a helyük), addig az angol mondat felépítése így néz ki:
Alany állítmány tárgy többi (ezeknek is megvan a maguk sorrendje, amit nem is annyira megtanulni kell, hanem begyakorolni
Az alany az, hogy You
Az állítmány az, hogy are
Itt tárgy nincs, ezért ugrás a többi mondatrészre, ami esetünkben egy melléknév.
Ezután pedig jön a gyakoriságot, időt kifejező szó, ami most az again.
De akkor is ez lenne a sorrend, ha az "again" helyett azt írnád, hogy today (ma).
Bocsi, annyira nem lehet ezt elmagyarázni, szerintem nézegess sok-sok példát tankönyvből vagy a neten is találhatsz és megérted.
Ja meg még annyit akarok hozzátenni, hogy talán úgy könnyebb megjegyezni, hogy az angolban ahogy következnek a szavak, úgy bővítik a mondatot is, tehát az is értelmes lenne már önmagában is, hogy "I am alone" - egyedül vagyok
Viszont ha úgy lenne, hogy "I am again alone", és az alone-t elhagynánk, akkor csak az lenne, hogy "I'm again (Én vagyok újra) Ez pedig nem lenne értelmes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!